5 ház körüli, amit csak szakemberrel végeztess

2019. október 13.
Az interneten terjedő videóknak és a csináld magad mozgalomnak hála egyre többen vágnak bele egyedül, szakember segítsége nélkül a felújításba, szerelésbe, javításba. Vannak olyan munkák, amit magától értetődően szakemberrel végeztetnek el, de persze bőven akadnak könnyűnek tűnő, kisebb feladatok, amit a legtöbben maguk oldanának meg. Turi Sándor, a Fix.24 szakemberkereső oldal szakértője összegyűjtötte a legkockázatosabb „csináld magad” projekteket, melyek csak első pillantásra tűnnek gyerekjátéknak!

Hidegburkolás

A konyha vagy fürdőszoba felújításakor sokan a barkácsáruházak akcióin elcsábulva megveszik a csempéket, járólapokat, köveket és szakember segítsége nélkül állnak neki a munkának. Ha kellő kézügyesség, tapasztalat és minőségi szerszámok nélkül kezdünk bele a burkolásba, számolunk kell a kockázatokkal, amik igencsak költségessé tehetik a barkácsolást. A burkolat évekre, évtizedekre készül, fontos, hogy strapabíró legyen – ez pedig nem csak a csempén múlik.

A házilag elvégzett munka esetében sokszor feljön, elmozdul, egyenletlen és felpúposodik a burkolás, kopog a burkolólap, nincsenek szintben a csempék, beázik a fal, a fuga foltosodik, kireped vagy a rosszul előkészített felületen nem maradnak meg a felragasztott elemek. A burkolást minden esetben érdemes szakemberre bízni, ha nem szeretnénk újrakezdeni a felújítást. A munkadíj a munka típusától, a felhasznált anyagoktól és a munkaterület nagyságától függ, de a legdrágább a terméskő lefektetése, ezért akár 7.000 forintot is elkérhet a szaki négyzetméterenként.

Tapétázás

Míg a falfestésbe a kezdő felújítók is belevághatnak, a tapétázást érdemes szakemberre bízni. Sokan gondolják, hogy könnyen megvalósítható művelet, ami igazi is lehet egy szabályos falsíknál, ahol nincsenek ajtók, kapcsolók vagy ablakok. A tapéta felrakásnál a kritikus pontok az ablakok környéke, az ajtók és fűtőtestek melletti rész, de akár egy sarok vagy konnektor is nehezíti a munkát. Gyakori hiba a felhelyezéskor megjelenő gyűrődések, a légbuborékok, a minta elcsúszása, a tapéta ,,színére” kerülő ragasztó, a szétnyíló illesztések, a nem egyenletes felület vagy ha zörög száradás után a tapéta. Az évek és a tapasztalat persze segít a szakinak, hogy játszi könnyedséggel oldja meg a felmerülő problémákat. A munka ára függ az anyagköltségtől, a kiválasztott minőségtől, a mintázattól, de a legnehezebben felrakható tapéták felrakása is mindössze 1400-3700 forint körül mozog négyzetméterenként, ha profi segítséget kérünk.

Vizes ügyek

A kisebb vízszerelési munkák esetében sokan túl bátrak. A majd én megcsinálom hozzáállás nem mindig segít, a további, súlyosabb problémákat megelőzendő érdemes szakember segítségét kérni – legyen szó akár duguláselhárításról vagy falsíkon belüli rendszerek szereléséről. Az otthoni praktikák sikertelen bevetése után ne kísérletezzünk tovább, kérjük profi segítségét, aki villámgyorsan megszüntetheti a problémát a megfelelő eszközök segítségével. Például a mosdó vagy mosogató dugulása esetén nem ajánlott pumpát használni, mivel ezzel annyira összetömöríthetjük a dugulást, hogy a duguláselhárító is csak nehezen fog vele boldogulni. A geberit, azaz falsíkon belüli rendszereket sem érdemes megbolygatnunk, hisz ezeknek a felépítése egészen más, s ha hibázunk, akkor könnyen az egész fal kibontásával oldható csak meg a probléma. A barkácsáruházban kapható eszközök, készülékek csak kis átmérőjű csövekhez ideálisak, a nagyméretű csövekben keletkezett dugulás megszüntetését, például begyökeresedést, építőanyag lerakódást, bízzuk szakemberre. A legdrágább munkák az eldugult fővezeték tisztítása (25.000 Ft-tól), a gyökértelenítés (25.000 – 30.000 Ft), illetve a fő- és ejtővezeték spirálos duguláselhárítása (15.000 – 25.000 Ft), ami még így is lényegesebb kevesebb, mintha újra kellene csempézni a fürdőt.

Légkondi

Sokan szeretnének spórolni a klímaberendezések megvételén, így az akciókat, szezonon kívüli kedvezményeket igénybe véve rendelik meg a készüléket és otthon maguk szerelik fel. Ezzel követik el a legnagyobb hibát, ugyanis így elvesztik a termékgaranciát. A népszerű split klímák installálását mindig hozzáértőkre kell bízni, mivel ezek a berendezések két modulból (egy kül- és egy beltéri részből) állnak, s szakszerűtlen beüzemelésük hibás működéssel, illetve gyakori meghibásodással járhat együtt. A készülékekhez járó garancia ezért érvényét vesztheti, ha nem szakember végezte el a beszerelést, melynek költsége a szerelés bonyolultságától és a telepítés helyétől is függ. Általánosságban elmondható, hogy 50 – 150.000 Ft közötti összeggel kell számolnunk.

Villanyszerelés

Szerencsére a nagyobb villanyszerelési munkáknak a többség nem esik neki egyedül, de sokan elkövetik azt a hibát, hogy a kisebb munkákat nem bízzák szakemberre. Egy lámpa felszerelése, a tűzhely bekötése, a kapcsolók vagy konnektorok cseréje is okozhat később komoly problémát, ha nem szakszerűen kerülnek elvégzésre ezek a munkák. A balesetek, zárlatok, tüzek mellett az elektroszmoggal is számolhatunk, ha nem hozzáértő végzi el a szerelést. A komplett elektromos szerelés 6500-9500 Ft/szerelvényenként, a fali kapcsolók elhelyezése 800-1500 Ft/db, míg a villanytűzhely és sütő beüzemelése 15.000-20.000 Ft például, ami még mindig olcsóbb, mint egy sérült vezeték, egy meghibásodott földelés vagy egy rosszul megépített hálózat miatt bekövetkezett későbbi kár helyreállítása.

A barkácsolás előtt mérlegeljük, hogy mi a fontosabb számunkra, a spórolás vagy a minőségi, tartós és megbízható kivitelezés. Ha utóbbi mellett tesszük le a voksunkat, keressük meg a számunkra ideális szakembereket, például a Fix24.hu oldalán, ahol a munka típusát, a helyszínt és még számos egyéb paramétert meg tudunk adni, képet is tölthetünk fel, így segítve a szakikat, hogy pontosabb árajánlatot adhassanak. A fúró helyett tehát a billentyűzetet ragadjunk inkább meg és keressünk meg a tökéletes szakembert, aki tudásával, tapasztalatával garantálhatja, hogy olyan legyen a végeredmény, amilyenre vágyunk!