Hogyan nyerjünk 15 perc szabadidőt?

2019. június 22.
Az időmegtakarító tippjeinkkel sokkal nyugodtabbak, rendezettebbek és hatékonyabbak lehetünk egész nap. Pofonegyszerű dolgokkal nyerhetünk tizenöt perc szabadidőt minden nap.

Minél idősebbek vagyunk, annál elfoglaltabbak. Talán a cikk olvasása közben is épp azon jár az eszünk, milyen teendőink vannak még a nap hátralevő részére. Vagy egész hétre. A sűrű időbeosztás nyomasztó lehet, és nem könnyű legyűrni a stresszt, ha véletlenül elfelejtünk valamit. Három tippünk segíthet kipipálni a tennivalóinkat, és egy kis magunkra fordítható időt felszabadítani a hétköznapokon.


1. Reggeli meditáció
Ahogy ébredés után kinyitjuk a szemünket, minden bizonnyal egyből az jut eszünkbe, milyen teendőink vannak, és már azelőtt stresszelünk, hogy kikeltünk volna az ágyból. Ahelyett, hogy kipattannánk az ágyból és a tennivalók közé vetnénk magunkat, szánjunk öt percet meditációra. Jótékony hatása az egész napunkra kihat. Számos tanulmány bizonyította, hogy nyugodt, relaxált állapotban indítani a napot segít csökkenteni a stresszt és a szorongást, így hosszú távon rengeteg időt spórolunk magunknak, hiszen nem a frusztrációinkon jár majd az agyunk.

2. Rövid szünetek
Ha házimunkáról vagy olyan munkahelyi feladatról van szó, ami nem tartozik a kedvenceink közé, gyakran inkább egyhuzamban elvégezzük, hogy túllegyünk rajta minél hamarabb. Ám a tudomány azt mondja, sokkal hatékonyabbak lehetünk, ha kisebb szüneteket iktatunk a tevékenységünkbe. Óránként egy 15 perces pihenő sokat segít, hogy ne csökkenjen a koncentrációnk és jobb eredménnyel végezzük el a nemszeretem feladatokat is.

3. Esti csomagolás
Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy amikor leült az irodában, akkor az eszébe villant, vajon kivette-e a kulcsokat a lakásajtóból. Vagy éppen ha edzést tervezett munka után, a nagy reggeli kapkodásban elfelejtette elcsomagolni a sportmelltartóját. A régi, iskolás korunkban alkalmazott módszer, hogy még előző este bepakoljuk táskánkba a másnap szükséges dolgokat, felnőtt korunkban is nagyon hasznos lehet.

Forrás: Real Simple
Fotó: Unsplash