A lányok tényleg a rózsaszínt szeretik jobban?

2019. november 15.
A közvélekedés szerint vannak a fiús színek, a lányos színek, és az uniszex színek. Ám a lányok tényleg jobban szeretik a rózsaszínt, mint a kéket, vagy csupán a társadalmi sztereotípiáknak felelnek meg automatikusan, mikor kiválasztják a kedvenc színüket? Vagy a biológia áll a háttérben?

Ha nem öltöztetjük sem különösebben lányosan, rózsaszínbe meg főleg nem a lányunkat, majd mégis azt látjuk, hogy másfél évesen az elképzelhető legrózsaszínebb ruhákat és tárgyakat szereti, biztosan szöget üt a fejünkbe: vajon ezt honnan veszi? A válasz meglepően bonyolult.


A kutatások szerint a gyermekek elsősorban a fő színekhez, a vöröshöz, a sárgához és leginkább a kékhez vonzódnak. Ez igaz a fiúkra és a lányokra is, ám az amerikai és brit kutatások is azt mutatták, hogy két éves kor körül a lányok elkezdik a rózsaszínt mindennél jobban kedvelni.

A természet vagy a társadalom befolyásolja?
A Wisconsin Egyetem társadalomkutatói nemrég kétszáz embert vizsgáltak meg, hogy kiderítsék, miért lehet az a kedvenc színük, amelyik. Az eredmények azt mutatták, hogy 15 százalékuknál a biológia határozta meg, 55 százalékuknál pedig a környezeti tényezők, például hogy más nők is rózsaszínt viselnek. A résztvevők negyedénél pedig mindkét tényező egyformán nyomott a latba, mikor a kialakult, melyik a kedvenc színük.

Mit mond a biológia?
Az evolúciós biológiai magyarázatok szerint a nők azért vonzódhatnak jobban a rózsaszínes árnyalatokhoz, mert az ősember idején az ő feladatuk volt a bogyók gyűjtögetése, így az ehető termések felismerését segítette, hogy érzékenyebbé váltak a rózsaszínes-pirosas színre. Egy másik magyarázat szerint azért vonzódnak a nők jobban a pirosas árnyalatokhoz, mert ezen árnyalatok gyors felismerése a másik ember arcán segítetette a különböző érzelmi állapotok, a harag vagy a szomorúság felmérését a közösségeikben. Az evolúciós biológia érveit gyengíti azonban, hogy a világon nem mindenhol vonzódnak egyformán a nők a rózsaszínhez, például Németországban és Nigériában nem közkedvelt árnyalat.


Mikor alakul ki a kedvenc szín?
A színek közötti különbségtétel, a kedvenc szín akkor alakul ki a kisgyermekeknél, mikor elkezdik jobban megismerni a világot. A kutatók három és hat év közötti gyerekeknek különböző színű játékmalacokat adtak, és azt kérték tőlük, hogy mondják meg, melyik malac fiú és melyik lány. A gyermekek válaszai a nemi sztereotípiák mentén alakultak. A rózsaszín malacot tartották lánynak. Ha tehát a lányok azt érzékelik, hogy a nekik való játékok, ruhák, eszközök rózsaszínek, ahogy a játékboltokban, könyvekben is látjuk, nem meglepő, hogy ezt a színt tartják majd az igazán nekik valónak, ezt választják kedvenc színnek.

Számít, hogy miért ez a kedvenc?
Nem csak a szín miatt fontos, hogy milyen üzenetet hordoznak a nemek szerint elkülönített játékok, ruhák. A rózsaszínt általában a törékenységgel, passzivitással párosítják, elég csak arra gondolnunk, hogy leggyakrabban pillangót, szívecskét raknak mintaként a pulóverekre. A fiús színek mellé viszont a kalandot (például űrutazást, munkagépeket) és bizonyos hivatásokat (teleszkóp, tudományos eredményekért kapott serleg) társítanak a rajzokkal.
Könnyen előfordulhat tehát, hogy van némi genetikai alapja annak, hogy a lányok a rózsaszínt kedvelik jobban, ám amíg ez nem bizonyosodik be biztosan, hagyjunk meg minden színt minden gyereknek. Nem is az a legfontosabb, miért választja egy lány végül a rózsaszínt kedvencének, a lényeg, hogy választhasson, szerethesse azt, amelyiket csak akarja. 


Forrás: Good Housekeeping
Fotó: Unsplash