Tudományos tény: a karácsony szelleme valóban létezik

2019. december 22.
Bár vannak, akik zsörtölődnek az ünnepek közeledtével, a legtöbben alig várják a karácsonyi készülődést. Ahogy az utcák ünnepi fénybe borulnak, elkezdünk a karácsony szelleméről és ünnepi hangulatról áradozni. Ám valóban boldogabbak vagyunk karácsonykor vagy csak a dekoráció játszik az elménkkel? A tudósok bizonyítékokkal támasztották alá, hogy a karácsony szelleme igenis létezik.

Nézzünk rá egy karácsonyi képre, például erre, és vizsgáljuk meg, milyen érzések támadnak bennünk a fotó láttán.


Ha örömtelibbek leszünk a látványtól, a tudósok szerint ez máris egy bizonyíték az ünnepi hangulat létezésére. A kutatók úgy vélik ugyanis, hogy tényekkel alátámasztható: boldogabbak vagyunk az ünnepi időszakban, és már egyetlen témába vágó kép is előhívja az elménkből a karácsonyhoz kapcsolódó kellemes érzeteket.

A karácsony szelleme az agyunkban él
Egy 2015-ös kísérletben Brad Haddock dán kutató két csoportnak – azoknak, akik ünnepelték a karácsonyt és azoknak, akik nem – mutatott ünnepi képeket, miközben vizsgálták az agyi aktivitásukat. Az agy elülső részében érzékelhetően megnőtt az agytevékenység azoknál, akik számára fontos ünnep volt a karácsony, mikor felvillantak a szemük előtt a karácsonyi képek. Ez megcáfolhatatlan bizonyíték arra, hogy az agyunkban igenis megtalálható a karácsony szellemének helye. “A boldogságot nehéz mérni. Ám a tanulmányból kiderült, hogy már egy eszme, a gondolat is előhívhatja az érzést. Hiszen nem maga a karácsony váltotta ki az agyi választ, hanem csupán a karácsonyi képek” – magyarázta a kutató a vizsgálat lényegét. Másszóval már az is pozitív hatással van az érzéseinkre, ha az ünnepre gondolunk vagy képeket látunk róla.

A boltok is kihasználják
A kereskedelem is tisztában van ezekkel a hatásokkal. Nem véletlen, hogy a boltok már jóval az ünnep előtt elkezdik játszani a karácsonyi dalokat. Arra a stratégiára építenek, hogy az emberekben a zenét hallva pozitív érzések keletkeznek, melyek tudat alatt arra sarkallják őket, hogy többet vásároljanak.

A karácsonyi dekorálás is boldogít
Egy másik tudományos kutatás azt is megvizsgálta, hogy a karácsonyi dekorációt korán felhelyező emberek boldogabbak azoknál, akik csak későn, vagy egyáltalán nem díszítik fel otthonukat. “Egy világ tele stresszel és szorongással igényli azokat a dolgokat, amik boldoggá teszik. A karácsonyi dekoráció erős érzelmeket vált ki, a gyermekkort idézi az emberben” – magyarázta Steve McKeown pszichológus. A karácsonyi díszítés nosztalgiát ébreszt az emberben, visszahozza a gyermekkor varázsát vagy kompenzálja, ha akkoriban ez hiányzott.


A kötődésben rejlik a varázs
Dr. Patrick Keelan kanadai pszichológus szerint az ünnepek varázsa nem csak a dekorációban és a képekben rejlik. Szerinte az emberek azért boldogabbak ebben az időszakban, mert erősödik a családi kötődés. “Az ünnepek a legtöbbünknek lehetővé teszik, hogy sokkal mélyebb és örömtelibb szociális interakcióban vegyünk részt a családunkkal és a barátainkkal. Ezek a pozitív közösségi élmények nagyon erőteljes lökést adnak a boldogságérzetnek” – mondta a pszichológus, aki szerint a vallási és spirituális hatás sem elhanyagolható karácsonykor.

Nem garancia a vidámságra
Ugyanakkor figyelmeztetnek a pszichológusok, hogy az ünnepi hangulat nem garancia semmire. “Bár a legtöbb embernek boldog családi pillanatokban, ajándékozásban van része, sokaknak, akiknek nem olyan szoros a kapcsolata a családjával gyakran inkább egy feszültségekkel teli, túlélendő időszak a karácsony” – mondta a szakember. “A karácsony gyakran irreális elvárásokat ébreszt bennünk arról, milyennek kell lennie az ünnepnek, és ez erős szorongást, teljesítménykényert szül, mely depresszióhoz vezethet” – figyelmezetetett a pszichológus. Ha valaki a karácsony szelleme helyett azt érzi, a szorongás uralkodik el rajta az ünnepre gondolva, a szakember azt javasolja, gondolja át az elvárásait, mérsékelje azokat, és próbáljon meg inkább azokra a dolgokra koncentrálni, amik vannak, azok helyett, amiknek szerinte lenniük kellene karácsonykor.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash