A horoszkópok olvasgatása jót tesz az egészségnek

2019. december 27.
A tarot kártyához és a horoszkópokhoz évszázadok óta szívesen fordulnak az emberek, ha útbaigazításra, magyarázatra, megerősítésre vágynak. Tekinthetünk rájuk egyfajta terápiaként, ami a szakemberek szerint alapvetően akár segíthet is.

A spirituális módszerek, mint például a tarot és az asztrológia évszázadok óta a kultúránk részei, ám napjainkban népszerűbbek, mint valaha. A közösségi oldalaknak és okostelefonos applikációknak köszönhetően könnyebben megtudhatjuk, mit mond a kártya, és egyszerűbben elolvashatjuk a horoszkópunkat, mint eddig bármikor a történelemben.


“Mikor az ember feszült, vagy valamilyen rossz dolog éri, jobban meg szeretné érteni a miértet. Miért pont vele történik?” – magyarázta Sari Chait klinikai pszichológus. “A horoszkópok és a tarot olvasása keretet adhat az élet ilyen történéseinek, még akkor is, ha nem tudományos tényeken nyugszanak ezek” – tette hozzá a pszichológus.

Az önismeret eszközei
A tarot és az asztrológia is hasonló nyelvet használ a múlt, jelen és jövő, az érzelmek és élethelyezetek leírására, ám eltérő a gyakorlatuk. “Az asztrológia egy ősi rendszer, ami a bolygók mozgásának az életünkre gyakorolt hatását elemzi különböző állatjegyeken keresztül” – foglalta össze röviden Katie Sweetman asztrológus. “A legegyszerűbb és legnépszerűbb asztrológiai elemzés a horoszkóp. A születési kártya sokkal összetettebb” – tette hozzá.
A tarot sokkal vizuálisabb módszer. “78 kártya van egy pakliban. Mindegyiken valamilyen kép látható különböző archetípusokról, szimbólumokról és szituációkról. Ezek a képek jelenítik meg azokat a dolgokat, amiket megtapasztalhat az ember” – mondta az asztrológus.
A legtöbb ember szórakozásból olvassa a horoszkópot és a tarot kártya elemzéseit, ám észrevétlenül és akaratlanul is segíthetik az önismeret fejlődését. “Nagyon fontos, hogy képzett szakemberrel, terapeutával dolgozzunk együtt, ha szeretnénk az önismeret mélyebb szintjéig elérni, ám az asztrológia segíthet megtenni az első lépést, felfigyelhetünk a bennünk lévő blokkokra, melyek gátolják a személyes fejlődésünket” – mondta Sweetman.

Megvannak a veszélyei
A tarot és az asztrológia ugyan segítheti a lelki fejlődésünket, megvannak a hátrányaik. Fontos, hogy tudatában legyünk annak, az asztrológia nem tudományos módszer. “A pszichológiával ellentétben – mely tudományosan megalapozott módszereket alkalmaz és amelynek bizonyított hatékonysága -, eddig még soha, senki nem bizonyította be, hogy valóban direkt összefüggés lenne a zodiákus jegyei és az emberi viselkedés vagy személyiségjegyek között” – figyelmeztet a pszichológus.
Ha a problémás élethelyzetekben a tarot kártyában vagy a horoszkópban keresünk menedéket és magyarázatot a kudarcokra, megvan a veszélye annak, hogy csapdába kerülünk. “Olyan ördögi körben találhatjuk magunkat, melyben azt gondoljuk, hogy a körülmények áldozatai vagyunk, passzív módon állunk a saját életünkhöz és ahelyett, hogy változtatnánk a negatív élethelyzeten, benne ragadunk” – magyarázta a szakember.

Az asztrológia nem terápia
A pszichológusok és az asztrológusok is hangsúlyozzák, hogy a horoszkóp és a kártya nem gyógymód a traumákra és a szorongásra. Ha olyan érzelmekkel küzdünk, melyeknek a feldolgozásával nem boldogulunk, jobb, ha egy jó terapeutához fordulunk, mint egy asztrológushoz. “Nem jó, ha anélkül szakítjuk fel az elfojtott tarumákat, hogy meglennének a módszereink a velük való megküzdéshez” – mondta Sweetman.


Ha valaki hisz az asztrológiában és saját magára vonatkozó következtetéseket von le belőle, az inkább káros lehet, hiszen a terápiás beszélgetés nélkül könnyen előfordulhat, hogy ezek teljesen tévesen láttatják az emberrel mind önmagukat, mind a világot a szakemberek szerint. Ha szeretnénk megismerni az asztrológiát vagy a tarot kártyát, azzal nincs semmi probléma. Ám fontos tudatosítanunk magunkban, hogy önmagában ezek nem elegendőek a lelki egészség megőrzéséhez, eléréséhez. Fontos, hogy foglalkozzunk magunkkal, eleget aludjunk, találkozzunk többet a barátainkkal, családtagjainkkal és keressünk egy jó terapeutát, ha nem boldogulunk egyedül a nehéz élethelyzetekkel.

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Unsplash