Karácsony egyedül, de nem magányosan

2019. december 22.
Karácsony. Nehéz és stresszes napokkal, sok rohanással, rengeteg készülődéssel a hátad mögött érkezett meg újra a fény ünnepe. Kevin a tévében, vacsora a családdal, utazás a rokonokhoz. Sok esetben. Vagy nem. Brávácz Alexandra jógaoktató, az Útközben jóga szerzője írása.

A reklámokból tudjuk, az igazi karácsony családi körben, barátokkal, szeretteinkkel körülvéve történik. Idill, Mennyből az angyal, gyertya, mézeskalács, Activity és gyerekzsivaj az égig érő fa tövében.

Közben nagyon sokan vannak, körülbelül minden ötödik felnőtt, aki magányosan karácsonyozik, és még többen, akik a családdal ugyan, de mégis egyedül térnek aztán haza.

Tavaly megfogadtad, idén már nem leszel egyedül, az idei karácsony más lesz. Ha viszont mégsem így történt, annak oka van. Ezért az okokat próbáld meg inkább kideríteni és ne vesztegesd az időd az önsajnálatra. Most van az egyik legértékesebb pár nap, hét az életedben, mert ha jövőre tényleg másképp szeretnéd, kénytelen leszel végre szembenézni igazán valódi önmagaddal.

Ha elhagyatottnak érzed magad, inkább cseréld ki ezt az érzést a hálára, és használd ki az időt a mély önvizsgálatra.

Egyedül lenni nem átok

Ne csak ülj és várj azt lesve, hogy majd jön valaki és hazacipeli azt a fát. Lehet, idén megint neked kell befaragnod. És akkor? Amikor társ nélkül ünnepelsz, megjelenik a szomorúság. Már pedig ezt nem engedheted meg magadnak. A bánkódás nem vezet sehová. Ahhoz túl értékes az élet. Használd ki ezt az időszakot arra, hogy a növekvő fénnyel te is növekedj. Azon dolgozz, hogy a legjobb TE váljon belőled.

Karácsonykor kezd el nőni a fény a világban, egyre hosszabbak lesznek a nappalok. A fény a tudatosságot szimbolizálja a jógában. Fényt vihetsz most oda, ahol eddig sötétség volt. Rájöhetsz bizonyos dolgokra, összefüggésekre. Ezt hívja a jógi önvizsgálatnak.

Menj el végre arra a régen tervezett jógaórára, meditációs foglalkozásra. Tegyél önmagadért!

Nincs jobb időpont, az év vége nagy lehetőség a változásra. A fogadalmakra. Hogy mit fogsz csinálni másképp. De ehhez először fel kell tárnod, hogy mi volt eddig. Pontosan.

Ha te lennél a másik, vajon magadat választanád? Mi az, amit te tudsz belerakni egy vágyott párkapcsolatba?

Vigyél fényt oda, vagyis tegyél energiát abba, hogy átgondolod, mit tehetnél ténylegesen annak érdekében, hogy jövőre ez már ne így legyen, ha tényleg ez a vágyad. Tényleg az?

Tudod, egyáltalán kire vágysz, milyen legyen az az új társ? Sokszor le se zárjuk még az előzőt, csak rohanunk bele az újba. Lassulj le!

Van úgy, hogy végig se gondolod, tényleg készen állsz-e egy következő kapcsolatra. Ha tudatosság nélkül mész bele újra, lehet, hogy már megint ugyanabba a folyóba gázolsz bele.

Mindez azért van, mert óriási a szakadék aközött, amit szeretnél és amerre sodor a karma. A karma sokszor nem tudatos. A karma egy kötelék, egy régi minta, lehet generációról generációra a családban élő, a családodat működtető, tudatalatti játszma. A karma tulajdonképpen egy programot futtat benned.

Életünk egyik fő feladata feltárni ezeket a kötelékeket és megszabadulni azoktól, amikre nincs szükség. Amik visszafognak, amik miatt nem vagy boldog.

A karma köt

Az egyetlen esélyed a tudatosság. Válj a legfényesebb erdővé, olyanná, ahol a szerelem szívesen ereszt gyökeret újra.

Az első, hogy elhatározod, nincs szükséged több kompromisszumra. Nem mész bele olyanba, amiről előre érzed, hogy neked nem jó. Megvizsgálod, karma vagy nem karma. Ha az, akkor tovább vizsgálódsz, jó vagy rossz. A karmát sokszor hibásan sorsnak fordítják, mintha egy eleve elrendelt életet kellene élned.

Pedig nem!

A karma percről perce készül, fonja az idő, az érzelem és a gondolat. Hogy mit viszel tovább, egyedül rajtad múlik. Hogy mennyire bogozod ki és vágod le magadról, egyedül rajtad áll.

A karácsony fényt visz a múltra, a jelenre és a jövőre. Bevilágít mindenhova, olyan helyekre is, amiket lehet, jól belepte már a feledés pora. Ez a karácsonyi időszak igaz jelentősége.

A képességed, hogy tényleg az Igazit vonzd be, attól függ, hogy mennyire vagy tisztába önmagaddal, a mintáiddal. A tudattalan vonzalmakkal.

Mindent feljegyez a tudatalatti, amit valaha tapasztaltál. Olyan, mint egy tanú, állandóan ott van veled és szorgosan jegyzetel. Aztán, amit nem szeretnél látni, ami kellemetlen, azt jó mélyre elássa.

Ahhoz, hogy bevonz egy jó partnert, egy számodra igazán jó partnert, kemény munkát kell először végezned. Teljesen át kell programozni magad. Újratelepíteni.

Ha egyedül vagy karácsonykor, a magányba temetkezés helyett vegyél elő egy papírt és írd le, milyenek voltak az eddigi párkapcsolataid. Mindegyik. Indulj az első csóktól és haladj szépen lassan, vegyél mindenkit sorra. Láss tisztán, eddig hogy választottál, értsd meg, milyen a minta.

Ne hajszold a boldogságot, merd megélni a fájdalmat, a hiányt. Ha éppen nincs társad, védtelennek érzed magad. A kapcsolat véd, megvéd, azt hiszed, hogyha valakihez tartozol, vagy valaki tartozik hozzád, biztonságban vagy. És értékes is vagy, hiszen, van, aki szeret. Ha szerethető vagy, értékes vagy.

Ez bizonyos szempontból így is van, a párkapcsolat egy szintig védőháló tud lenni. Ha jó. De ez a gondolkodás félre is vihet. Fel kell tárni, hogy menekülsz-e a magány elől vagy nem, mert az is lehet, hogy valamiért rettegsz az egyedülléttől.

Csak az tud kiegyensúlyozott párkapcsolatban élni, aki kiegyensúlyozott kapcsolatban van önmagával. Éld meg a magányt, engedd bele magad. Ne félj!

Otthon egyedül

Ha egyedül is jól tudod érezni magad, akkor leszel kész valaki mással is jól érezni magad.

Hogy hogyan tudsz barátságot kötni önmagaddal? Úgy, hogy szeretettel vagy magad felé, odaadással, például kényezteted magad. Főzz olyat, amit nagyon szeretsz, olyanokat csinálj, ami tényleg örömöt okoz neked. Menj el túrázni, olvass, írj, fess, rajzolj, kerámiázz! Végezz bármilyen kreatív, alkotó tevékenységet. Énekelj, táncolj! Ez segít önmagaddá válni. Megérteni és felfedezni igaz és legfőképp a saját vágyaidat.

Fogalmazd meg magadnak, írd le, hogy te milyen ember szeretnél lenni. Min szeretnél változtatni, miben lennél jobb, milyen tulajdonságokat, új szokásokat vennél fel, amik vonzóak lehetnek annak az új, elképzelt partnernek. Aztán egy másik listán sorold fel, hogy te milyen partnert szeretnél.

Írj egy kívánságlistát önmagadnak.

A tudatosság fénye ott pislákol benned. Engedd, hogy felragyogjon.

Ha elég fényesen világít, akkor akinek jönnie kell, ha messze is van még, de meglátja és hazatalál hozzád. Bízz benne. Hiszen karácsony van, ilyenkor bármi lehetséges.

Ez a varázslat.

Áldott ünnepet!

Namasté

Brávácz Alexandra jógaoktató, az Útközben jóga szerzője