Az irodai flört csökkenti a stresszt

2020. január 02.
Legyen szó egy kis beszélgetésről a nyomtatónál vagy évődésről ebéd közben, egy friss tanulmányból kiderült, hogy a kollégákkal való flörtölésnek jó hatása van a dolgozók lelkiállapotára, csökkenti a stresszt és feszültséget a munkahelyen.

Míg a munkahelyi viszonynak, különösen ha titkolni kell, nincs túl jó hatása a dolgozók lelkiállapotára, egy friss kutatásból kiderült, hogy a kollégákkal való évődés és flört kifejezetten javítja a hangulatot az irodában és csökkenti a stresszt. A kutatók hangsúlyozták ugyanakkor, hogy tisztázni kell a határt a könnyed és kedves flörtölés és a nemkívánatos szexuális zaklatás között.


“A flörtölés általában csak úgy megtörténik, és úgy tűnik, kifejezetten jótékony hatása van” – mondta Leah Sheppard, a Washingtoni Egyetem pszichológia professzora, a kutatás vezetője. “Még az olyan esetekben is, amikor a kutatásban résztvevők úgy nyilatkoztak, hogy nem szeretik ezt a fajta viselkedést, akkor sem lépte át a szexuális zaklatás határát, emiatt nem is emelkedett a stressz szintje az emberekben. Viszont egy teljesen másfajta, oldottabb légkört teremtett a munkahelyen” – tette hozzá a kutató.

Örüljünk az évődésnek
Az amerikai, kanadai és holland tudósok három országban – Amerikában, Kanadában és  Fülöp-szigeteken – kérdeztek meg irodai dolgozókat a munkahelyi flörtölésről. Több száz, különböző demográfiai státuszú önkéntes résztvevő válaszait elemezték, melyek közül volt, amelyik a #MeToo mozgalom elindulása előttről, és volt, amelyik az utánról származott. Bár a legtöbb dolgozó semlegesen állt az irodai flörtöléshez (finoman szexuális töltetű viccelődéshez és célozgatáshoz), sokan kifejezetten pozitívan értékelték, ha ilyen légkör uralkodik a munkahelyen. “A válaszok összegzéséből az derült ki, hogy ahol kifejezetten örülnek a flörtölésnek, ott a dolgozók sokkal jobb érzésekkel gondolnak saját magukra, ami megvédheti őket a munkahelyi stresszfaktoroktól” – magyarázta Sheppard.

Segít az alvásban
A kutatás egyik részében az alkalmazottakat nemcsak a flörtöléssel kapcsolatos tapasztalataikról, hanem arról is megkérdezték, érzeték-e már úgy, hogy a főnökeik nem egyenlően viszonyulnak hozzájuk és többi munkatársukhoz, illetve a munkhahelyi stressz szintjéről is kikérdezték a dolgozókat. Amikor az eredményeket összehasonlították, azt derült ki, hogy a munkahelyi flört csökkenti az igazságtalanságok miatti stresszérzetet és alvászavarokat.

A főnökök ne flörtöljenek
A kutatásból az is kiderült, hogy a munkahelyi flörtnek csak akkor van pozitív hatása, ha az irodai ranglétrán azonos szinten lévő emberek között történik. A feljebbvalókkal való flörtölés pont ellenkező hatást vált ki, és sokkal inkább a munkakehlyi zaklatásoknak ágyaz meg. “A főnökök nem engedhetnek meg ilyet az alattuk dolgozókkal szemben. Hiszen ez könnyen megbontja a munkahelyi erőegyensúlyt, és már nem ártatlan flörtről, hanem munkahelyi zaklatásról beszélünk” – tette hozzá a kutató.

Forrás: Marie Claire Australia, Science Daily
Fotó: Unsplash