Sikeres nők, sikertelen szerelem: mi lehet a baj?

2019. április 07.
A karrierjükben sikeres nők gyakran sikertelenek a párkapcsolatok terén. Pontosan tudják, hogyan szerezzék meg a munkájukban, amit akarnak, miért olyan nehéz olykor számukra, hogy partnert találjanak?

Az első pár randi alatt mindkét fél a legjobb oldalát mutatja. Nevetnek egymás viccein, flörtölnek, őszinte érdeklődéssel fordulnak egymás felé. Legalábbis úgy tűnik. Ám pár hét után a dolgok száznyolcvan fokos fordulatot vesznek, és a kezdődő románc véget is ér. A karrierjükben sikeres nőkkel pedig még gyakrabban előfordul, mint gondolnánk. “Mikor egy férfi áll előttük, aki érdekli őket, egyszerűen nem tudják a legjobbat mutatni magukból” – jött rá a titok nyitjára Sami Wunder párkapcsolati tanácsadó.

A randizás nem munka
“A magas beosztásban lévő nők megszokták, hogy lehengerlik a másik felet. A magánéletben viszont ugyanúgy izzad a tenyerük, mint másnak, és frusztrálja őket, ha a saját maguk mércéje szerint nem a legjobb formájukat hozzák. Úgy érzik, hogy nem tudják lenyűgözni a férfit, akivel randevúznak” – magyarázza Wunder. A párkapcsolati tanácsadó szerint a vezető beosztásban dolgozó nők úgy tekintenek a szerelemre is, mint a munkára. Ugyanazokat a pszichológiai játszmákat próbálják önkéntelenül is érvényesíteni a randevúzás során, amiket az üzleti életben és a tárgyalásokon, és megszokták, hogy ha keményen dolgoznak, sikeresek lesznek. Ám a szerelem nem munka.A nőknek meg kell tanulniuk különválasztani a munkát és a magánéletet. „Tudatosítani kell, hogy nem azért érdeklődik irántunk egy férfi, amit elértünk és amit dolgozunk, hanem azért, akik vagyunk, a személyünk a vonzó számára. “A randin nem kell teljesíteni. Csak dőljünk hátra és lazítsunk” – szól a jótanácsa sikeres nőknek.

A szerelem sebezhetővé tesz
Ha folyton falakat építünk magunk köré, hogy minden olyan eshetőséget kivédjünk, mikor fájdalom érhet, meggátoljuk a szerelem elmélyülését. A párkapcsolat sebezhetővé tesz. Ezt nem lehet elkerülni. “A mai társadalom krízise, hogy nem nyitjuk meg a szívünket. Könnyű, fájdalommentes, gyors szex, kötelezettségek nélkül, és amikor túlságosan elmélyülne a dolog, továbblépünk. Nem merünk nyitni, viszont rendkívüli módon vágyunk a mély kapcsolatokra” – figyelmeztet Wunder.

Az önelfogadás a kulcs a szerelemhez
Sok nő úgy gondolja, a férfiak számára rémisztő az ő munkahelyi sikerük. A szakértő szerint azonban ez csak egy önbeteljesítő jóslat. Annyiszor ismétlik maguknak a nők, hogy a végén már maguk is elhiszik, és valóban véget ér a kapcsolat. Ha ilyesfajta minősítgetés és prekoncepciók nélkül vetjük bele magunkat a randizásba, sokkal nagyobb esélyt adunk a kapcsolat elmélyülésének.
“A legfontosabb tényező az önelfogadás. Ha ezeknek a sikeres nőknek a lelke mélyére nézünk, azt találjuk, hogy saját magukat a munkahelyi sikereiken keresztül határozzák meg. Minél sikeresebbek, annál többnek érzik magukat. Meg kell tanulniuk saját magukért, belső tulajdonságaik miatt szeretni és nagyra tartani magukat” – magyarázza a párkapcsolati tanácsadó. Egy férfi nem a tárgyalások, megbeszélések, tévészereplések és az üzleti beszámolók miatt esik szerelembe valakivel. Hanem mert érzi a közös hullámhosszt, a kölcsönös vonzalmat.Akkor sikeres a munkám, ha a karrierjükben sikeres klienseim már nem lenyűgözni akarják a partnereiket a munkahelyi teljesítményükkel, hanem kapcsolódni akarnak hozzájuk” – vallja a tanácsadó.

Fotó: Unsplash