7 dolog, amire a lélekben erős emberek sosem pazarolják az idejüket

2020. január 26.
Sokan úgy vélik, attól erős valaki, hogy képes bármit megtenni. Ám az igazán nagy lelkierővel rendelkező emberek egyáltalán nem gondolják úgy, hogy mindent meg kellene tenniük. Ehelyett olyan dolgokra fordítják energiájukat, melyek valóban számítanak. És vannak, amire sosem pazarolják az erejüket.

Nemet mondanak például arra, ha olyan kérésekkel fordulnak hozzájuk, amik eltéríthetik őket céljaiktól. Nem pazarolják értékes energiájukat olyan dolgokra, melyek valójában nem számítanak. Mi az a hét dolog, amit a lélekben erős emberek sosem tesznek?

1. Sosem aggódnak azon, mások mit gondolnak.
Mások véleménye és ítélete miatt aggódni és félni hatással van az élet minden területére attól kezdve, mit és hogyan eszünk, hogyan neveljük a gyermekeinket. Ha folyton arra figyelünk, mások mit mondanak, nagy eséllyel kockázatkerülővé válunk és nem teszünk meg bizonyos dolgokat, például nem vállalunk el egy munkát attól való félelmünkben, mások kritizálni fognak.


A nagy lelkierővel rendelkező emberek tudják, hogy nem az ő feladatuk, hogy boldoggá tegyenek másokat. Magabiztosak, tisztában vannak képességeikkel és saját értékükkel. Arra fókuszálnak, hogy a legjobbat hozzák ki magukból a kitűzött céljaik érdekében, figyelmen kívül hagyva, mások mit gondolnak róluk.

2. A túlgondolkodás távol áll tőlük.
A mentálisan erős emberek sosem kerülnek abba a csapdába, hogy  folyamatosan elemezgessék a történéseket, a lehetséges kimenetelét döntéseiknek. Inkább számba veszik a különböző opciókat, és lépnek. Tisztában vannak vele, mekkora kockázatot vállanak és tudják, hogy nem mindig döntenek tökéletesen. De hisznek saját magukban annyira, hogy tudják, a végén minden rendben lesz.

3. Nem ostorozzák magukat.
Mindig vállalják a felelősséget tetteikért, ám nem mérgezik magukat azzal, hogy túlzásba essenek saját maguk hibáztatásával. Tudják, hogy a felesleges önostorozás nem oldja meg az elkövetett hibákat. A magukba vetett hitük olyan helyzetben sem inog meg, ha rosszul döntenek, így a tépelődés helyett inkább azzal törődnek, hogyan köszörülhetik ki a csorbát.

4. Sosem kívánják, bárcsak másképp állnának a dolgok.
Az álmodozás csak fájdalmas érzéseket ébreszt, megbánást és haragot szíthat. Ha azt kívánjuk, hogy a szüleink bárcsak másképp bántak volna velünk, vagy hogy a főnökünk bárcsak sosem adta volna ezt a feladatot, olyan dolgokon tépelődünk, melyeken nem változtathatunk. Ezalatt viszont elszalasztjuk az új lehetőségeket. A nagy lelkierővel rendelkező emberek nem pazarolják a drága idejüket a megváltoztathatatlanra. Inkább az adott helyzetből akarják kihozni a legtöbbet.

5. Nem sajnálják magukat.
A mentálisan erős emberek nem félnek a szomorúságtól, ám olyankor sem válnak reményvesztetté és önsajnáltatóvá, amikor bánatosak. Ahelyett, hogy mindenkinek elsírnák bánatukat, megtalálják a problémákkal való megküzdés egészséges módját. Elmennek sétálni, futni vagy a probléma megoldására koncentráló beszélgetést folytatnak barátaikkal. Még akkor is képesek felfedezni, miért lehetnek hálásak, amikor a dolgok rosszul állnak. Ahelyett, hogy azon gondolkoznának, miért járna nekik több vagy más, a lelki erő segít, hogy a figyelmük középpontjában ilyenkor is az maradjon, ők maguk mit tehetnek.


6. Nem panaszkodnak olyanoknak, akik úgysem tudnak segíteni.
Csábító, hogy panaszkodjunk azokra az emberekre, akiket nem szeretünk vagy az olyan helyzetkre, melyeket igazságtalannak érzünk. Ám jól tudjuk azt is, hogy ezek semmire sem vezetnek. A közhiedelemmel ellentétben a panaszkodás nem oldja a haragot és frusztrációt, épp ellenkezőleg. Az Arkansas-i Egyetemen végzett kutatás eredményei szerint a panaszkodás nemhogy csökkentené a stresszt és feszültséget, felerősíti a harag érzetét és a negatív következményeket. Ezért nem pazarolják az idejüket a mentálisan erős emberek a panaszkodásra, hanem ugyanezzel az erővel javítani próbálnak a helyzeten. Különösen nem nyafognak olyan embernek, aki úgysem tud hozzátenni és segíteni nekik.

7. Nem játsszák le fejben újra a beszélgtéseket.
Ha újra és újra végigjátszunk a fejünkben egy veszekedést, sokkal mélyebbre kerülünk a fájdalomban, így saját magunkat akadályozzuk meg a továbblépésben. Sokkal célravezetőbb az érzelmek megértésére és feldolgozására való törekvés. Ha nem lehetséges orvosolni a problémát, a nagy lelkierővel rendelkező emberek inkább megelőzni próbálják vagy ha ez sem lehetséges, pozitív tettekkel kompenzálják: például jógáznak vagy kimennek a természetbe. Elfogadják, amit nem tudnak megváltoztatni, és mindig a legjobbra fókuszálnak minden helyzetben.

Nehéz megváltoztatni ezeket a szokásokat, természetes reakcióvá válnak idővel. Ám ha heves reakciók helyett odafigyelünk arra, hogyan viselkedünk egy-egy helyzetben, kívülről próbáljuk látni magunkat, idővel átírhatjuk őket. Kemény munka és elszántság kellhet hozzá, ám ebbe megéri energiát fektetnünk.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash