Leírták a tökéletes ölelés képletét

2020. június 16.
Ha valaha gondolkodtunk azon, mitől olyan megnyugtató egy jó ölelés, nem kell tovább kétségek között őrlődünk. A Tokiói Egyetem tudósai meghatározták, mitől lesz tökéletes egy ölelés.

Szülőket és gyermekeiket vizsgálták a japán tudósok három különböző helyzetben. Először az apák és a kisbabáik, azután az anyák és a gyermekeik, végül egy idegen nő és a kisbabák ölelését figyelték meg. Minden felnőttnek húsz másodpercig kellett ölelnie a gyermekeket, először közepesen erősen, majd lazán. Ezt a szülők kezére rögzített szenzorokkal mérték.

A kutatók megfigyelték, hogyan változik a felnőttek és a gyermekek szívverése a különböző ölelések alatt. Amikor az ember megnyugszik, a szívverés csökken, ebből vonták le azt a következtetést, hogy az ölelés hatásosnak bizonyult. A tudósok emellett a csecsemők fejmozgását is mérték a különböző ölelések alatt. Minél kevesebbet mozgott a fejük, annál megnyugtatóbb volt számukra a gesztus.

A tudósok végkövetkeztetése szerint a tökéletes ölelés pontosan húsz másodpercig tart és közepes erősségű. Emellett fontos, hogy a szülőktől, tehát közeli hozzátartozótól érkezzen, ne idegentől.

A szülők számára is ugyanolyan megnyugtató egy ilyen tökéletes ölelés, mint a babáknak.

A kutatók a szülők pszichológiai reakcióit is megfigyelték az ölelések során, és arra jutottak, hogy amikor a szülők megölelték a gyermekeiket a tökéletes ölelésnek számító közepes erősséggel, az ő szívverésük is lassult és megnyugodtak.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash