Hordható ölelés ránt ki a depresszióból

2020. április 24.
Rengeteg kutatás bizonyította, hogy a magány súlyos egészségügyi kockázatokat von maga után, ugyanakkor sokaknak egyszerűen nincs lehetőségük a társas kapcsolódásra. Nekik fejlesztette ki Elena Lasaite dizájner az "érzelmi elsősegélycsomagot".

Rengeteg kutatás bizonyította már az ölelés erejét, és ebben nincsen semmiféle szentimentális túlzás: az érintés, és a vele járó társas kapcsolódás olyan hormonális hatásokat indít el a szervezetünkben, amelyek protektív faktorként viselkednek számos betegséggel szemben. Csakhogy egyre inkább elmagányosodó társadalmunkban sokaknak egyszerűen nincs lehetőségük élvezni az érintés és az ölelés előnyeit.

Elena Lasaite litván dizájner nekik fejlesztette ki „érzelmi elsősegélycsomagját”, ami tulajdonképpen egy mentőmellényre hajazó, „hordható ölelés”. A tervező kiindulópontját elsősorban azok az autistáknak kifejlesztett eszközök jelentették, amelyek a test szoros körbeölelésével nyugtatják meg a szenzorosan túlérzékeny személyeket. Persze Lasaite mellénye nem igazán a valós hétköznapi használatra lett kifejlesztve, sokkal inkább az a célja, hogy felhívja a figyelmet egy súlyos, komoly egészségügyi kockázatokkal járó társadalmi problémára.

Designboom