Shibari: a bizalmat erősíti a japán kötözőművészet

2020. szeptember 06.
Bár a megkötözés hallatán legtöbben különféle szexuális játékokra asszociálunk, a kötél játéka messze túlmutat ezen. A japán shibari gyógyít, intimitásra, bizalomra és az odafigyelésre tanít.

A shibari műfajával legutóbb a Netflix valóságshow-ja, az Ellenállhatatlan kísértés (Too Hot to Handle) egyik epizódjában találkozhattunk, amelyben arra kérték a párba állított szereplőket, hogy néhány kötél és megannyi instrukció birtokában kötözzék meg egymást. A feladat célja azonban nem a szexuális határok feszegetése volt, sokkal inkább annak megtapasztalása, hogy mit jelent elengedni a kontrollt, és mély bizalmat szavazni a másiknak.

Honnan is ered?

A megkötözés műfaja hosszú múltra tekint vissza, Japánban már a középkorban alkalmazták fegyelmezési eszközként a foglyoknál és a bűnözőknél. A csomózás módja az illető társadalmi státuszára és büntetésére utalt. Maga a shibari annyit tesz, hogy megkötöz, bekötöz, összeköt. A modern kötözés atyjának Seiu Ito japán festőt tartják, aki a 20. század első felében megszállottan kutatta a tradicionális bondázstechnikákat, és rendszeresen megfordult a kinbaku színházakban, ahol a test szoros megkötözése folyamatosan visszatérő motívum volt. A látvány olyan erős hatással volt rá, hogy modelljeit rendre precízen és feszesen megcsomózta, majd fényképeket készített róluk, hogy későbbi festményei inspirációjául szolgáljanak. Japánban a shibari az ötvenes években, Seiu Ito hatására terjedt el, több olyan magazin is megjelent, amelyekben aktfotókon keresztül mutatták be a kötözést. Ezzel párhuzamosan az emberek fantáziájába is belopta magát, egyre erősebb szexuális tartalmat kapott. Megjelentek a hivatásos kötözők, akik gyakran éveken át képezték magukat, hogy a veszélyes technikát magabiztosan és pontosan alkalmazhassák. A nyugati világ csak pár évtizeddel később fedezte fel magának a shibarit, a második világháború idején Japánban állomásozó amerikai katonák „vitték magukkal” az USA-ba.

Bár a megkötözés műfaját mára teljesen átitatta az erotika, a shibari elsősorban egy esztétizáló műfaj, ami komoly és precíz formák, szabályok és rituálék mentén zajlik (például a kötözés előtt fontos szerepet kap a tisztálkodás és a masszázs). Az aszimmetria, a kényelmetlen pozitúrák a technika részei. Úgy tartják, maga a gyönyör a folyamatban, és nem a végeredményben rejlik, a kötél pedig a megkötöző kezének egyfajta kiterjesztése. Szemben a nyugati bondázstechnikákkal, a shibariban szinte kizárólag kender-, len- vagy jutaköteleket használnak, amit gyakran kezelnek (például olajoznak), hogy puha és sima legyen – a fájdalom ugyanis nem kötelező része a műveletnek. A csomózás során az ember testére több, 6-8 méter hosszú, vékonyabb – (rendszerint 6 mm átmérőjű) kötél kerül, amelyek vizuálisan bonyolult és látványos mintákat alkotnak.

Miben rejlik a shibari ereje?

Önismeretre és kommunikációra tanít: A shibari a párkapcsolatokra is jótékony hatással van, legnagyobb ereje abban az intimitásban rejlik, ami a folyamat során két ember között felépül. Azon kívül, hogy a folyamatot meg kell tervezni és fel kell építeni, a végén fel is kell dolgozni, hiszen a kötél által megszületett testélményt és érzéseket – legyen az a gyönyör, a szégyen vagy a fájdalom –, meg kell beszélni, vagyis kommunikálni kell. Sok pár számára ez jelenti a legnagyobb kihívást, hiszen az őszinte párbeszéd nemcsak a hálószobában, de azon túl is problémás. A shibari egy lehetséges eszköz ahhoz, hogy megismerjük társunk testének és lelkének működését, hogy megtapasztaljuk a bizalomra épített intimitás erejét – és komoly önismereti leckét kapjunk.

Megzabolázza a fizikai erőt: A „fogság” felrúgja az erőviszonyokat, az erősebb partner tehetetlenné válik, a passzív fél aktívvá. Ez már önmagában nagyon erős élményként hat az érzelmekre, az érzékekre és a képzelőerőre. A megadás, vagy épp ellenkezőleg, az irányítás megélése korábban soha nem tapasztalt élményeket hoz az életünkbe.

Felszabadít a bűntudat alól: A szexualitás sok esetben bűntudattal társul, ami alól a kötél rabsága, az „ellenszegülésre való képtelenség” sokakat felszabadít.

Biztonságot ad: A kötél szorítása a szoros és biztonságot adó ölelés élményét adja meg, vigaszt nyújt, éppen ezért kibújni belőle nem mindig egyszerű.

Segít az ellazulásban: Vannak, akik a shibari segítségével meditálnak, így orvosolják a krónikus szorongásukat, a pánikrohamaikat vagy a stresszt. A partner irányába érzett feltétlen bizalom, a nyugodt környezet, az egyenletes légzéstechnika mentális ereje gyógyítóan hathat.

Fokozza az eksztázist: A kötél a testérzetek egész spektrumát képes lefedni – a fájdalomtól a simogatásig –, amely a test erogénpontjain különösen erősen hat. A mozgást ellehetetlenítő pózok és az izmok megfeszülése fokozza az eksztázist.

Egyszerűen csak szép: A shibari nagyon sok ember számára a művészet egy formája, amely hangsúlyozza az emberi test szépségét. Éppen ezért vannak, akik egyáltalán nem akarják megtapasztalni a kötél erejét, ellenben nem tudnak betelni a shibarit bemutató videók, fotók látványával.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

A cikk az októberi Marie Claire-ben jelent meg!