A világ új arcai – Csákvári Péter fotós minivilága

2020. december 15.
Legújabb lapszámunkban a jövőt a Marie Claire 2020-as fotópályázatának első- és közönségdíjasa, Csákvári Péter képzelte el nekünk terepasztalon. Túlságosan nagyot azért ezúttal nem merünk álmodni, erre rímelnek sorozatunk képei is, amelyek a fotós Tiny Wasteland elnevezésű minivilágából valók.

Különös évet zárunk, és bár bizakodóak vagyunk, de biztosak vagyunk benne, hogy a jövő év is tartogat kihívásokat – Csákvári Péter a világ új arcait a tőle megszokott minivilágba képzelte bele, és fotózta le nekünk. A fotósorozatot a Marie Claire 2021-es első lapszámában találod. A magazinból kimaradt fotót most megmutatjuk nektek, amelyhez Péter egy üzenetet is küldött.

„Mit ne mondjak, nem volt egy egyszerű menet ez a sorozat – meséli Péter. – Alapvetően sem egyszerű egy ilyen képet kitalálni, ugyanis három dolognak kell szépen együtt állnia: a miniatűr hatásnak, az interakciónak, és a »poénnak«. Most azonban bejött egy olyan faktor is, hogy az egész elátkozott 2020 utáni év pozitív gondolatait szőjem bele. De van ilyen egyáltalán? Hirtelen fogalmam sem volt arról, mi pozitív hozománya van az egész pandémiának. Viszont amint belekezdtem az ötletelésbe, rá kellett döbbennem, hogy bizony nem kevés ilyen dolog van. Ahogy jó dolgunkban nem vettük észre, hogy milyen jó nekünk, míg el nem vették tőlünk, úgy ez fordítva is fennáll. Kevésbé szennyezzük a környezetet, a mindennapok lelassultak, többet vagyunk együtt azokkal, akikkel együtt élünk, és talán kevésbé szórjuk a pénzt. Magamon azt is észre vettem, hogy sokkal többet beszélek (online) a családommal és a barátaimmal, mint azelőtt. Mivel tisztában vagyunk vele, hogy be vagyunk zárva, valahogy tudatosabban száguldunk az online térben, ami nem feltétlenül rossz. Ez jut eszembe erről a képről is: látszólag minden a régi körülöttünk, de mégis ott egy láthatatlan fal közöttünk. Bár nem érhetünk egymáshoz most, de a falhoz odasimulhatunk.”

A fotósorozatot keresd a Marie Claire 2021/1. lapszámában!

Olvass tovább!