Együtt vagy külön könnyebb? – Erősödő érzelmek karantén idején

2020. december 13.
A folyamatos összezártság, vagy az ellenkezője, a kényszerű távollét is más megvilágításba helyezheti a párkapcsolatunkat. A pszichológus szerint a karantén azokat a problémákat hozza felszínre, amelyek amúgy is ott voltak, csak a hétköznapi hajtás elfedte őket.

2020. március 9., Olaszország. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök bejelenti az országos lezárásokat a koronavírus-járvány lassítása érdekében. Ale és Barbara csak néhány napja érkeztek vissza a vakációjukból. Hét éve alkotnak egy párt, de távkapcsolatban élnek. Barbara Észak-Olaszországban, a Piemonte régióban dolgozik egy könyvelőirodában, de hétvégenként Ale tengerparti lakásába utazik Liguriába, hogy együtt legyenek, és együtt hódoljanak közös szenvedélyüknek, a sziklamászásnak.

„Hét év sok idő, de a munkánk miatt sajnos nem sikerült összeköltöznünk. Megszoktuk ezt az életformát, és a hétvégék mindkettőnket feltöltöttek. Így volt ez egészen addig, amíg tavasszal el nem kezdődött a káosz. Pont akkor jelentették be a lezárásokat, amikor visszatértünk a nyaralásból, mindketten gyorsan hazasiettünk. Gondoltam, hogy pár hetet majdcsak kihúzunk. Nagyon szomorú voltam, és az akkor még fel sem merült bennem, hogy ez a különválás hónapokig is tarthat” – meséli Barbara a videóbeszélgetésünkben. A korlátozások azután csaknem három hónapig maradtak érvényben, és Barbara nem tudott visszautazni a szerelméhez, mert a régiók határait lezárták, és az országos zárlat miatt sokáig még régión belül sem lehetett mozogni. Barbara nem titkolja, hogy szorongott a járvány és a gazdasági krízis miatt, és ez az idő múlásával csak erősödött. Féltette szerelmét, Alét, aki időközben kénytelen volt bezárni a kis túraüzletét.

covid-karanten-szerelem

„Sokkal könnyebb úgy kezelni a stresszt, ha legalább hetente megöleljük egymást, és egymás szemébe tudunk nézni. Látjuk ugyan a másikat a videobeszélgetésekben, de ez mégsem ugyanaz az érzés.” Ale és Barbara mindketten arra jutottak, hogy a nehéz időszak megmutatta: az érzéseik elég mélyek ahhoz, hogy egy ilyen komoly krízist is átvészeljenek.

Sok minden kiderült

Almási Kitti klinikai szakpszichológus úgy véli, hogy a karantén a párok életében felszínre hozta azokat a gondokat, amelyek ott lappangtak addig is, csak éppen a hétköznapi pörgésben nem néztek velük szembe, ezért nemrégiben létrehozott egy Facebook-csoportot, amelyben mindenki felvetheti a mostanában felmerült párkapcsolati problémáit. „A kényszerű különélésben kiderülhet, hogy a másik nem is hiányzik annyira, vagy hogy könnyebb alkalmazkodás nélkül élni. Az önállóság pedig inkább megerősít mindenkit. De a legtöbb pár életében az önkéntes karantén miatti beszűkült élettér és a külső kapcsolatok leépítése okozta a legnagyobb változásokat. Otthon maradni, összezárva egymással, illetve gyerekekkel. A külvilág teljesen háttérbe szorult. Ha nagyon elfoglaltak vagyunk, akkor élhetünk egy olyan illúzióban, hogy a dolgok rendben vannak. A közös gyerek, a közös élet, vagy az, hogy azonos célokért küzdünk, mind-mind ezt a látszatot erősítik. De ha csak a felszínen volt rend, az most kibukott” – a klinikai szakpszichológus.

A cikk folytatását a Marie Claire legújabb számában olvashatod el!

Fotó: Getty Images