Ezek Magyarország felfedezésre váró, titkos tavai

2021. június 17.
Fövenyes strandok, páfrányos ösvények, kristálytiszta víz – egy tökéletes nyári naphoz nem is igen van szükségünk másra. Illetve még arra a bizonyos háborítatlan nyugalomra, amelyre nem is olyan egyszerű rálelni, ha egy egész ország mozdul meg a szobában töltött hónapok után… Szerencsére azért még akadnak lélegzetelállítóan szép és egyben megnyugtatóan békés helyek.

Erdőfürdő az őrségi Vadása-tónál

Mindaddig, amíg nem láttuk a saját szemünkkel, csak találgathatunk, hogy miért nevezik a Vadását az Őrség legszebb tavának. Erdős partszakaszait visszatükröző, kristálytiszta vize és a hatalmas fákkal körülvett strandja magukért beszélnek. A bűbájos, templomtornyos Hegyhátszentjakab büszkesége ráadásul valójában nem is egy, hanem két tó. 

Nevét a környék rókáinak szorgos tevékenysége után kapta, a helyi vadak ugyanis előszeretettel ástak lyukakat a Vadása-patak környékén, amely tizenkét forrással együtt táplálja ma a tavat. Kisebb, északi tagja sűrű erdő közepén fekszik, a zsombékok és a víztükröt áttörő, holt facsonkok közé nyúló stégein horgászok szoktak letelepedni. Fizetős strandját a tó nagyobb, déli részén alakították ki, ahol a füves parton D-vitaminnal töltekezhetünk vagy a lombok alatt hűsölhetünk.

Az 1960-as években létrehozott tórendszer mára tökéletesen belesimult a természetbe. Négy kilométeres tanösvényén, öreg fái és az ösvényre hajló páfrányai között egy másik világban érezhetjük magunkat. Ha pedig nincs ellenünkre egy szép időutazás, mindenképp látogassuk meg Hegyhátszentjakab 13. században épült templomát is.

Kirándulás a bakonyi Gyilkos-tónál

Bakonybélt szinte kivétel nélkül minden látogatója a szívébe zárja. A apró településen mesekönyvbe illő tóparti kápolnát, tornyos monostort és illatos füveskertet is felkereshetünk, a körülötte hullámzó hegyvonulatok pedig hangulatos túraútvonalakat rejtenek. Egyikük a „bakonyi Gyilkos-tóhoz” vezet. Az eredetileg vaditatónak szánt vizet az 1900-as években alakították ki. Helyén egykor magas égerfák álltak, ma ezeknek a derékba tört csonkjai emelkednek ki a sással és náddal tarkított víztükörből. A fantasyk boszokránytanyáit és kísértetjárta lápjait idéző Hubertlaki-tó a becenevét a romániai druszájáról kapta.

Bakonybéltől hat kilométeres sétával érhetjük el a tavat. A túrát kezdhetjük a monostor parkolójából, innen északi irányba indulva, a Gerence Fogadó mellett bukkanhatunk rá a Gerence-patakra, amely fölött fahíd ível át, innen pedig már csak a meder mellett kanyargó erdei ösvényt és a kék kereszt jelzést kell követnünk az Odvaskői-barlangig. Az útunk az erdőben, magas, ezüstös törzsű bükkfák árnyékában folytatódik, és vezet a tóig. Fürdeni akkor sem lenne szabad, ha minden bátorságukat összeszedve bemerészkednénk a vízbe, a part menti padokon és tűzrakó helyeknél viszont kipihenhetjük a kirándulást. Ha kisebb sétával szeretnénk elérni a tavat, akkor Hubertlak irányából, az erdei sorompóval lezárt úttól induljunk, innen alig egy kilométer a vízpart.

Szerző: Fejes Réka Fotó: Lugosi Péter, termeszetjaro.hu / Farkas Péter

A cikk folytatását megtalálod a Marie Claire 2021/4-es lapszámában!

Olvass tovább!