Hangutazással a világ erdeiben barangolhatunk

2021. január 10.
Utazni nem lehet, tél is van, így minden alkalmat meg kell ragadni, ami kicsit közelebb hozza a természet, különösen az erdők nyugtató hangjait. Egy online oldal néhány kattintással elrepít az indonéz esőerdőktől Madagaszkáron át akár egy török arborétumig.

Valószínűleg nincs az a zene, ami jobban simogatná az ember idegrendszerét, mint az erdők hangjai. Legalább képzeletben, a hangok és képek segítségével bejárhatjuk bolygónk csodás erdeit a tree.fm gyűjteményének segítségével. Ha a Listen to Random Forest gombra kattintunk, már hallhatjuk is egy erdő jellegzetes neszeit – madárcsicsergést, vízcsobogást vagy éppen az ott élő makik beszélgetését –, miközben arról is információkat kapunk, ki és hol készítette az adott felvételt. Így eljuthatunk például Erdélybe, Ibizára, de egy dél-koreai gyógyító erdőbe is.

erdo-hang-tree-fm

Bár nem tudjuk feltétlenül megkülönböztetni az egyes madárfajok hangját, az biztos, hogy minden egyes erdőnek saját, csak az adott helyre jellemző zajai vannak. A hangfelvételek a Sounds of the Forest bárki számára nyitott könyvtárából származnak, amelyet azzal a céllal hoztak létre, hogy minél több hangfelvételt gyűjtsenek össze. Bárki, aki szereti a természetet, és kedvet érez ahhoz, hogy hangfelvételt készítsen azon a helyen, ahol jár, feltöltheti az adatbázisba a saját maga által felvett erdőhangokat. A tree.fm ezekhez készített felhasználóbarát felületet – és párosít képeket –, hogy ezzel is változatosságot vihessünk a home office-unkba, ha már unjuk a szokásos playlisteket. 

Ha jobban kedveljük az urbánus környezetet, és inkább az iroda megszokott hangjai hiányoznak, az irodai zajszimulátorral imitálhatjuk a távolságtartás előtti időket.

Olvastad már?

Forrás: Simplemost
Fotó: Unsplash