Férfisztorik: szabadság, szerelem, újrakezdés

2021. június 20.
Szakítás után óhatatlanul sokat morfondírozunk azon, hogy mit kellett volna másképp csinálni, a másik tanult-e valamit a közös történetünkből, vagy akár újrakezdenénk-e vele. A Marie Claire legújabb lapszámában férfiakat kérdeztünk arról, hogy ők milyen tanulságokat vontak le korábbi kapcsolataikból.

Zlatnik Gergely – 25 éves – értékesítési menedzser

Mit tanítottak életed komolyabb szakításai? Először is azt, hogy nem kell attól félni, hogy nem lesz többet szerelmes az ember. Ugyanolyan partnert nyilván nem találsz többé, de előbb-utóbb jönni fog valaki, akivel ismét boldog leszel. Merni kell lépni, és át kell vészelni a szakítás utáni időszakot, mert együttérzésből vagy félelemből nem szabad együtt maradni senkivel. Máshogy látom már a környezet szerepét is. Régen hajlamos voltam félresöpörni a kritikus véleményeket, pedig a barátaimnak sokszor igazuk volt.

Hiszel az újrakezdésben? Nem hiszek. A kibékülés után egy darabig láthatunk mindent rózsaszínben, de a régi problémák egy idő után automatikusan előjönnek.

zlatnik gergo

Kelemen Kristóf – 32 éves – zenész

Mindig ki kell mondani, amit gondolunk, érzünk? Nem lehet úgy élni, hogy taktikáznod kell, hogy mi az, amiben őszinte leszel a másikkal, és mi az, amit elhallgatsz. Eltartott egy darabig, mire erre rájöttem. Ma már akkor is ehhez tartom magam, ha a kapcsolat már a szakítás szélén táncol, mert szerintem nem fair a másikkal szemben, ha utólag derül ki ez-az.

Mikor ér véget egy kapcsolat? Akkor, ha már nem hiányzunk egymásnak, illetve ha már nem töltenek el szomorúsággal vagy haraggal az emlékek.

kelemen kristóf

Hinsenkamp Fülöp – 29 éves – IT projektmenedzser, író

Mindig ki kell mondani, amit gondolunk, érzünk? Szerintem az őszinteségnél csak egy valami fontosabb: tudni, hogy mikor nem szabad őszintének lenni. A ruhaválasztást például jelentősen felgyorsíthatja egy kegyes hazugság.

Alapvető a kapcsolataidban a hűség? Sokan nem tudják a hűséget egy életre garantálni. Én néhány éve még megbocsájthatatlan bűnnek tartottam minden félrelépést, kicsit ezt is máshogy látom ma már. Sok múlik a kommunikáción, ahogy a körülményeken is.

Hinsenkamp Fülöp

Janklovics Péter – 44 éves – színész, humorista

Mit jelent neked a szabadság? Alapvetően azt, hogy jól érzem magam a házasságomban, a hétköznapjaink nem jelentenek túl nagy kötöttséget. Ha azt érezhetem, hogy a saját választásaim szerint élem az életem, beleértve a családommal kapcsolatos feladataimat. Ha nem esik például nehezemre lemondani egy háromhetes külföldi útról, amire korábban automatikusan igent mondtam volna. Vagy ha nem ugrik össze a gyomrom, ha fél órával később érek haza. Szabadság az, ha van saját mozgásterem, ha az elsősorban engem érintő döntéseket egyedül hozhatom meg, persze a feleségem véleményét kikérve.

Mit tanítottak életed legkomolyabb szakításai? Nem hiszem, hogy a szakításaim fényében ma bármit máshogy csinálnék. Igyekszem mindig úgy élni, hogy ne kelljen megbánnom semmit. Mindig nyílt lapokkal játszottam, elő is fordult, hogy azért lett vége egy kapcsolatnak, mert mindent azonnal a páromra zúdítottam. Akkoriban így voltam összhangban önmagammal.

Janklovics Péter

Demeter Endre – 41 éves – borász

Mit jelent neked a szabadság? Nehezen bírom a kötöttségeket, cserébe én is elegendő szabadságot adok a páromnak. Kellő intelligencia és szenvedély esetén ebből nem lehet probléma. Volt olyan barátnőm, aki öltönyben szeretett volna látni, és aki nem szerette a tetoválásaimat. Más a motorozást nem pártolta. Ezeket súlyos határátlépésként éltem meg.

Hiszel az újrakezdésben? Szerintem egy párkapcsolatot nem érdemes újrakezdeni, de annak tudok örülni, ha a kapcsolat egy része megmarad, mert intellektuálisan is komoly űrt tudunk hagyni egymás életében.

Demeter Endre

Szerző: Bakóczy Szilvia, Fotó: Dombóvári Judit

A több választ keresd a Marie Claire 2021/4-es lapszámában keresd!