Fűszeres reggelek: rózsás-kardamomos phirini

2021. október 13.
A hűvős őszi hajnalokon másra sem vágyunk, csak egy finom reggelire, amely miatt érdemes kikelnünk az ágyból. Az ájurvéda évezredes gyógytudománya nemcsak forró ételek és italok fogyasztását javasolja ilyenkor, hanem az úgynevezett fűtő hatású fűszerekét is.

A phirini egy indiai rizspuding, amely a kardamomnak és a rózsának köszönheti izgalmas ízét. A fűszerek királynőjeként emlegetett kardamom – sok más érdeme mellett – nyugtatóan hat az elménkre, így a stresszesnek ígérkező napokat érdemes vele indítani. Vagy akár zárni, ugyanis afrodiziákumként is ismert.

Hozzávalók két adaghoz: 

2 darab kardamomos chai­tea-filter
7 deci zsíros tej
5 deka basmati rizs
2 evőkanál szárított rózsaszirom
fél teás­kanál őrölt kardamom
3 evő­kanál méz
1 teáskanál vanília­kivonat
szeletelt mandula és rózsaszirom a díszítéshez

Elkészítés: 

1. A rizst mossuk meg, és áztassuk vízbe egy órára, majd szűrjük le, és oszlassuk el egy konyhai papírtörlőn, hogy teljesen megszáradjon. Ezután tegyük késes aprítógépbe, és daráljuk homokállagúra.

2. Egy lábasban melegítsük fel a tejet, amikor forrni kezd, vegyük lejjebb a hőfokot, adjuk hozzá a rózsaszirmokat, az őrölt kardamomot és a teafiltereket. Főzzük öt percig.

3. Szűrjük le a tejet, tegyük vissza a tűzre, majd adjuk hozzá a rizst, a vaníliát és a mézet. Kevergessük folyamatosan, nehogy becsomósodjon vagy leégjen. Addig főzzük, amíg kellően besűrűsödik. Melegen és hidegen is fogyasztható, néhány szelet mandulával és kevés rózsaszirommal meghintve tálaljuk.

Fotó: Lara Jane Thorpe, Stockfood, Puzzlepix

További lélekmelegítő recepteket találsz a Marie Claire friss lapszámában!