A legjobb magyar esküvői helyszínek nyomában

2022. február 17.
Egy borászatban, egy kastélyban vagy egy galériában is tarthatjuk az esküvőnket. Arra figyeljünk nagyon, hogy olyan helyet válasszunk, ahol egy sima hétköznapon is jól érezzük magunkat.

Tágas ég

Sok lehetőség rejlik egy parkba szervezett esküvőben, hangulatában ez a legszabadabb, legfesztelenebb választás, és a magas sarkút a vendégek is otthon hagyhatják. Grillezés vagy piknik, tollaslabdázás vagy közös gitározás és éneklés, bármi megvalósítható, egyedül az időjárás okozhat némi aggodalmat. Ha nyilvános parkba, kertbe vágynánk, a helyi önkormányzatnál engedélyt kell kérni, de magánkézben lévő helyszínek között is válogathatunk.

Tipp: Haris Park, Vérteslovas Szabadidőpark

legjobb-hazai-eskuvoi-helyek

Mint a mesében

Az impozáns terekkel, tágas báltermekkel, formára nyírt kertekkel rendelkező kastélyokat azoknak ajánljuk, akik gyerekkoruk óta királylányként képzelték el magukat az esküvőjükön. Szerencsére Magyarország bővelkedik az ilyen helyszínekben. Itt biztosan elfér a nagy vendégsereg, vonulhat a pár és még egy elegáns reggeli is jólesik a teraszon a lassan ébredező rokonokkal.

Tipp: Botaniq turai kastély, pusztazámori kastély, Festetics-kastély, Grassalkovich-kastély

A magyar Provence

Az utóbbi évek nagy slágerei a borászatokban tartott esküvők. Bármelyik tájegységünk szőlőjéről legyen szó, egyre gyakrabban szolgálnak bulis és bohém esküvők helyszínéül. A zamatos nedűk és helyi finom falatok megalapozzák a vidám hangulatot, a lankás ültetvények pedig éjszakai bolyongásra is alkalmasak. Ha a borászat házi készítésű lekvárt vagy szörpöt is kínál, a vendégek ajándéka is könnyen megoldódhat. Sikerük titka továbbá, hogy külső, belső helyszínként is szolgálnak, a szállást többnyire meg lehet oldani a faluban, a transzferről pedig bérelt kisbuszok gondoskodnak.

Tipp: Demetervin, Frittmann Pincészet, Gróf Buttler Borászat, Hazai Provence, Hernyák Birtok, Kristinus Birtok, Taschner Bor-és Pezsgőház

Vízpart

A Balatonon kívül számos olyan helyszín van, ahol a nád susogása szolgáltat háttérhangot az igen kimondásához. A szertartás helyének választhatunk stéget, mólót vagy csak egyszerűen a partot, a víztükör úgyis a legszebb enteriőr lesz a világon.

Tipp: Dunai Csónakház Rendezvényterem, Kopaszi-gát, Nádas Pihenőpark, Stég 8237, Tisza-tó Esküvő, Prónai-kastély

Lombok között

Mezítláb és virágkoszorúval, a sóhajtozó fák alatt? Erdei kápolnában és tölgyek tövében? Vagy egy cseppkőbarlang hűvös termében esküdnétek? Ha a túrázás szerelmesei vagytok vagy egyszerűen magát a természetet szeretnétek dekorációnak magatok köré, válasszátok esküvőhelyszínnek valamelyik erdőt vagy egy tájvédelmi területet. Bármelyik megvalósítható, érdemes úgy tervezni, hogy legyen egy vendégház vagy rendezvényház a közelben, de egy nagy méretű esküvői sátorral is megoldható a vendégek fogadása.

Tipp: Normafa Rendezvényház, Dudok Rendezvényház Budakeszi, Wedding Wood, Aggteleki Nemzeti Park, Montem Vendégház

Visszafogott elegancia

Ha egy kisebb kastélyt vagy udvarházat választunk, egy helyen mindent le lehet bonyolítani. Nem hatalmas, mégis tágas és elegáns épületek, a szertartást pedig kiköltöztethetjük a kertbe. A patinás környezet nem hivalkodó, ugyanakkor finom eleganciát kölcsönöz az esküvőnek.

Tipp: Matild Country Hotel, Babérliget Kúria, Le Til Kúria

Művészi környezet

Kevés impozánsabb és exkluzívabb helyszínt találni a fővárosban, mint egy nagy múltú galériát vagy múzeumot. Egy ilyen helynek tartása és patinája van, és ne feledjük: a szigorú házirendet nekünk is be kell tartani.

Tipp: Magyar Nemzeti Galéria, Szépművészeti Múzeum, Kiscelli Múzeum

Tér és fény

Az indusztriális eleganciát kedvelők az egyszerű, letisztult stílust keresik. A tágas terek hatalmas ablakokkal, fénnyel öntve igazi modern esküvői helyszínnek számítanak, ahol a fogadást és a bulizást is meg lehet valósítani. A dekorációs lehetőségek száma végtelen, virágokkal, égősorokkal, akár absztrakt enteriőrrel is teljesen személyre szabható.

Tipp: NDustrial Events, Off Kultúrszövőgyár

A klasszikus

Pár évtizeddel ezelőtt nehezen lehetett esküvőt tradicionális, egyházi szertartás nélkül elképzelni. Hol máshol van olyan erős nyomatéka az orgonaszóra való bevonulásnak, az életre szóló fogadalomnak, mint egy templomban? Ha klasszikus, templomi esküvőt szeretnénk, választhatunk kisebb, meghittebb templomot, de impozáns, égig érő tornyút is. A lagzihoz persze külön rendezvényhelyszínt kell keresnünk.

Összeállította: Szakácsi Eszter Fotó: Getty Images

Olvass tovább!