Mit ne viseljünk soha egy esküvőn?

2021. július 03.
Nincs még egy olyan alkalom, amire nagyobb kihívás lenne felöltözni, mint az esküvő. A saját stílusunk szerint akarunk felöltözni, de ha hivatalosak vagyunk egy ceremóniára, húsz százalékkal elegánsabbnak és húsz százalékkal ápoltabbnak kell lennünk. És vannak olyan aranyszabályok, amiket fontos betartanunk.

Amikor vendégként készülődünk egy esküvőre, valószínűleg kilépünk a komfortzónánkból. Lehet, hogy kalapot viselünk, amikor az év többi napján a kezünkbe se veszünk ilyen kiegészítőt, vagy éppen egy aprócska táskával érkezünk, mikor a vászonszatyor lóg normál esetben a vállunkon. Bárhogy is döntsünk, bármit viseljünk, az alábbi tíz hibát azonban jobb elkerülni.

eskuvo-vendeg-stilus-hiba

1. Feketét vagy fehéret veszünk fel

Fehéret azért nem szabad, mert az szigorúan a menyasszony színe, a krémszín vagy a halványsárga viszont már nyugodtan felvehető. Feketét pedig azért nem javasolt, mert túl lehangoló egy olyan örömteli eseményre, mint az esküvő. Emellett kerüljük a neonszíneket vagy más, túl rikító árnyalatot, ezek nem mutatnak túl jól a fotókon.

2. Nem megfelelő kabát

Ha mindenképp szeretnénk kabátot viselni, ne a szó szoros értelmében vett kabátra gondoljunk. Egy elegáns szabású, selyemből készült koktélkabát vagy egy világos, rövid blézer lehet a megfelelő választás, ami remekül mutat a hosszított ruha felett. Ha pedig kifejezetten hideg napon tartják az esküvőt, amire hivatalosak vagyunk, inkább egy műszőrme felöltő vagy egy köpenyszerű felső a megoldás.

3. Rövidnadrágban megyünk

Kate Moss viselt egyszer rövidnadrágot egy esküvőn hozzá illő blézerrel, ám ez Kate Moss. És lehet, hogy még ő is megbánta, hogy nem egy Galliano koktélruhában ment inkább. Rövidnadrágban egyszerűen nem teljesülhet az az elv, hogy húsz százalékkal elegánsabbnak kell lennünk, mint egyébként, ha elmúltunk 12 évesek. 

A jó hír, hogy viselhetünk hosszú ruhát az esküvőre, különösen, ha egy késő délutáni-esti eseményről van szó. Ám kerüljük a fodros állógallért (hiába áll olyan jól Kate Middletonnak), a magas nyakat, puffos ujjat és az organzabetétet a ruhán.

4. Vicces sarkak

Gondoljuk át, milyen talajviszonyokra számíthatunk az esküvőn és a partin. Homok, fű, föld, beton? Nagyon ritka, hogy egy esküvőn mindenhol szilárd talajon járhatunk, így kétszer is át kell gondolnunk, milyen cipőbe bújunk. Szigorúan tilos viszont a csizma, a balettcipő, a papucscipő (gondoljunk a plusz 20 százalék eleganciára), a tűsarok vagy a törpesarok, mivel utóbbiakból reménytelenül hiányzik minden praktikum azokon a helyeken, ahol füvön kell járnunk.

Amit viszont szabad: közepes sarok, alacsony tömbsarok, kockasarok (ami bokapánttal különösen szép) vagy egy megbízható telitalpú szandál, amiben biztosan nem fájdul meg a lábunk az egész esküvő alatt, és jól ellensúlyozhat egy lenge nyári ruhát.

5. Túl lazának látszunk

A kombinépántos ruhában, amit egy kardigánnal kombinálunk, garantáltan úgy érezzük magunkat, mintha hálóingben lennénk. Az esküvő ennél elegánsabb esemény, ahol elsétálunk még vendégként is mások szeme előtt, idegenekkel ülünk szemben egy asztalnál órákon át a vacsora alatt. Ez nem egy parti, ahol senki nem veszi észre a cipőnket vagy a szakadást a hónaljnál. Érdemes tehát okosabban és jobban összeválogatnunk a ruhánkat, hogy ne érezzük kényelmetlenül magunkat.

6. Egy rossz táska

Ne romboljuk le az egész megjelenésünket azzal, hogy egy óriási táskával a vállunkon indulunk az esküvőre. Sokan nem szeretik az aprócska táskákat, ám a szükség törvényt bont, ráadásul nem kell pánt nélküli borítéktáskával mennünk, választhatunk vállra akasztható változatokat is, ha azt szeretnénk, hogy szabad legyen a kezünk.

7. Túlságosan hasonlítunk az örömanyára

Hacsak nincs egy csodás Chanel kosztüm a szekrényünkben, inkább ne ezen az úton induljunk, bár egy különböző szoknyából és blézerből álló együttes működhet. Inkább ne viseljünk nadrágot, hacsak nem egy légies jumpsuitról van szó – elegáns anyagból, bő szárral. Miért bonyolítanánk túl a dolgot, amikor nagyon könnyű egy ruhánál kikötni? Lehet térdig érő vagy hosszabb, hosszú ujjú, romantikus és könnyű, szűk vagy lebegős, mind tökéletes választás egy esküvőre.

8. Túl feltűnő

Az esküvő nem az az alkalom, amikor hasvillantó, flitteres ruhát vagy fényes kövekkel díszített gladiátorszandált vehetünk fel. A karakteres napszemüveg viszont vállalható, ám csak akkor, ha tényleg szükséges.

9. Túl sok smink

Egy természetesebb smink mindig jobb választás az esküvőre, mely friss és távol áll attól, amit egy esti bulizáshoz felvinnénk az arcunkra. Ha soha nem viselünk vörös rúzst, nem az esküvő az az alkalom, amikor el kell kezdenünk.

10. Feltűnősködő kalap

Minél közelebb állunk a vőlegényhez vagy a menyasszonyhoz, annál nagyobb lehet a kalapunk. Az apró kalapocskákat, ahogy a szalmakalapot vagy a panama kalapot is érdemes inkább elfelejtenünk, és a hajpántokat is kerüljük, hacsak nem vagyunk 12 év alatti kislányok.

Forrás: The Telegraph Fotó: Unsplash

Olvass tovább!