A kert jövője

2022. március 13.
A jövő kertjei valójában már ma is elérhetők, létrehozhatók, élvezhetők. De nem mindegy – sem a bolygónk, sem a gyerekeink jövője szempontjából –, hogy csak a tájékozottabbak, a tehetősebbek ismerhetik meg a biotavat, a napelemes öntözőt és a harmadik táj elméletét a lepkékkel és a vadvirágokkal, vagy ez a sok tudás mindannyiunké lesz.

A békés kert

Kezdjük mindjárt a legegyszerűbbel, ami egyben talán a legmenőbb is. Az egy híján nyolcvanéves francia kertész, Gilles Clément neve főként az újragondolt kertek, a monumentális tervek miatt marad majd fenn. Loire menti kastélyok újraszervezett kertjeit és fontos párizsi parkokat köszönhetünk a fantáziájának és a tudásának. Mi egy különleges irányzat miatt írunk róla: Clément szószólója az úgynevezett mozgó, vagyis a különösebb emberi beavatkozás nélkül is állandóan alakuló, és változásában szépnek, érdekesnek ható kertnek, és megalkotója a harmadik táj elméletnek. Ez utóbbi olyan területeket jelöl – különösen a városokban –, ahol menedéket találnak a veszélyeztetett fajok, ahol szabadon és háborítatlanul fejlődhet a táj. Mert az állandó emberi beavatkozás ezt ma már szinte mindenütt megakadályozza. Ahhoz idő kell, hogy a közönség szépnek lásson egy ránézésre elhanyagolt területet, de az érdeklődők azért nem hiányoznak. Ha otthon próbálnánk meg, akkor a szükségesnek látszó metszéseket vagy egyes fajták bátorítását, mások visszafogását bizonyára elnézné nekünk a kertész.

Az okos kert

Minden okosodik körülöttünk, miért maradnának ki a kertek? Ha egy mondatban próbálnánk összefoglalni a lényegét, valami olyasmi volna, hogy a teendőket – az öntözéstől a világításig, az árnyékolástól a fűnyírásig, a térfigyelő kamera beállításától a karácsonyi világítás programozásáig – automatizálva igyekszünk összehangolni a kertünkben. A feladatok applikációk és egy okostelefon segítségével beállíthatók, vezérelhetők, ellenőrizhetők. Az internet pedig lehetővé teszi, hogy mindezt a munkahelyünkről, a Balatonról vagy épp a világ másik feléről is elvégezhessük. A robotfűnyíró beprogramozható, hogy mikor és hol, és főleg hol ne dolgozzon, az öntözés pedig ugyanolyan gond egy nagy kertben, mint egy panellakás erkélyén. Ahelyett, hogy a szomszédnak adnánk a kulcsot, ha elutazunk, csak bekapcsoljuk, mondjuk, a takarékos, csepegtető öntözőrendszert – ami akár napelemmel is működtethető. A legújabbak figyelembe veszik a meteorológiai előrejelzést is, és a közelgő eső előtt kikapcsolnak.

Szerző: Csukt László Fotó: David Lefranc – Paris Tourist Office, Erda EKstremera – Unsplash, Jordi-Surroca – v2com, KnollAnnaLinda – GettyImages, Tara Moore – Getty Images

Köszönjük Sulyok Myrtill (Gardena) segítségét!

A cikk folytatását keresd a friss Marie Claire-ben!