A túlöntözés nem csak a növényeknek árt

2021. július 04.
Ha egy növény levelei barnulnak, lekonyulnak, természetes, hogy arra gondolunk, valamire szüksége van: több figyelemre, több napfényre, több vízre. Ám ahogy az állatokról, emberekről való gondoskodás, úgy a növények ápolása is az egyensúlyról szól. A több víz például könnyen lehet, hogy pont az ellenkezője annak, amire a szobanövényünknek szüksége lehet. Az extranedvességtől viszont, amivel a túlöntözés jár, nemcsak a virágaink, de mi is szenvedünk hosszú távon.

A növényszülők egészsége is megszenvedheti, ha túlöntözik kedvenc szobanövényüket. Robert Eitches allergológus-immunológus arra figyelmeztetett, hogy a túlöntözött beltéri növények növelik a lakás helyiségeinek páratartalmát, ami kellemetlen hatásokkal lehet a szervezetünkre. 

szobanoveny-ontozes-allergia

Egyrészt a nedves levegő melegíti a teret, ami együtt kedvező a poratkák szaporodásának. „A poratkák az emberi bőrrel táplálkoznak, növekednek, salakanyag távozik a szervezetükből, ami a levegőbe kerül. Belélegezve az arra hajlamosaknál allergiát és asztmát okozhat” – mutatott rá Eitches. 

Ha nagyon nedves a növény földje, penész telepedhet meg rajta, ami szintén az otthonunk légterébe kerül. Belélegezve a penész légúti panaszokat okozhat: orrdugulás, viszketés és ritkán súlyosabb panaszok jelentkezhetnek. „Az aspergillus, a penész egyik típusa, megtelepedhet a tüdőben, és ha egyszer bekerül, nagyon nehéz megszabadulni tőle” – mondta az allregológus. 

Adja magát tehát a kérdés: honnan tudhatjuk, hogy túlöntözzük-e a növényeinket? Ha követjük az adott növény gondozására vonatkozó utasításokat, nagy baj nem lehet. Általánosságban kijelenthető, hogy a szobanövényeket hetente egyszer kell öntözni, vagy ritkábban. A fikuszt például 10 naponta is elég, ám van olyan növény, amit még ritkábban kell, elég kéthetente. Ám még biztosabb, ha öntözés előtt meggyőződünk arról, mi a helyzet a cserépben: vizsgáljuk meg a talajt, és ha nedves, nincs szükség a nedvesség pótlására. A légzőrendszerünk hálás lesz érte.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!