Kiugrani a mókuskerékből

2022. március 14.
Létező jelenség, hogy az emberek megpróbálnak negyven-ötven évesen nyugdíjba menni. Ez nem azt jelenti, hogy már nem lesznek aktívak, hanem hogy többé nem dolgoznak megélhetési kényszerből, és olyan tevékenységeknek szentelik az idejüket, amiket igazán szeretnek.

Dolgozunk, olykor szabadságra megyünk, hogy levegőt vehessünk, majd újra dolgozunk, hogy pénzt keressünk, és kifizethessük számláinkat. Jó érzés, ha az ember olyan munkát végez, amit szeret, mert akkor nem kényszerként éli meg a mindennapos feladatokat, de a legszebb, legértékesebb vagy legizgalmasabb hivatásba is bele lehet fásulni. Kinek ne jutott volna már eszébe a gondolat, hogy egyik reggel nem megy be dolgozni, hanem mindent maga mögött hagy, és világgá megy vagy a hobbijainak él, mint a gazdag örökösök?

korai-nyugdij-munka

A 26 éves amerikai Tori Dunlap valahogy így csinálta, amikor két éve elérte célját, és összegyűlt a számláján a kitűzött százezer dollár (kb. 32 millió forint). Bement seattle-i munkahelyére, ahol marketingesként dolgozott, és felmondott. Ezután addigi hobbiját helyezte fókuszba, és pénzügyi tanácsadó céget alapított Her First $100k (Az első százezer dollárja) néven, amely kifejezetten a nők pénzügyi edukációját célozza meg. „Addig nem érhetünk el társadalmi egyenlőséget, amíg anyagilag nem vagyunk egyenlők” – osztja meg mottóját a honlapján a ma már 12 alkalmazottat foglalkoztató üzletasszony. Vallja, hogy minden nőnek megvan az ereje és a hatalma, hogy anyagilag függetlenedjen, csak meg kell nekik mutatni az oda vezető utat. Dunlap jól csinálhatja ezt, mert időközben karrier-tanácsadó – és TikTok-sztár – lett, segítségével mára már nyolcvanezer nőnek sikerült az első százezer dollárját megspórolnia. Tanácsai között olyan tippek szerepelnek, hogy kezdjünk el pénzt befektetni, amilyen hamar csak lehet, ne várjunk túl sokat fizetésemelésre, legyen egy jövedelmező hobbink, vagy hogy mindig kövessük nyomon a kiadásainkat.

korai-nyugdij-munka-tori-dunlap

Spórolj sokat, költs keveset

Magyar viszonylatban ritkán hallani arról, hogy valaki idő előtt „nyugdíjazza” magát, hiszen az emberek többsége örül, ha kifizeti a hitelei törlesztőrészletét, nemhogy az örök nyaralásra készülne. Tőlünk nyugatabbra viszont egy új jelenség hódít a milleniálok vagyis az Y generáció körében – ennek alapja az amerikai FIRE-modell (Financial Independence Retire Early), vagyis az anyagi függetlenség és a korai nyugdíjazás elérése. A cél, hogy annyi megtakarítással rendelkezzünk, hogy a nyugdíjkorhatár elérése előtt azt tudjuk mondani, többet szükségből vagy kötelességből nem dolgozunk. A mozgalom inspirációja egy 1992-es bestseller könyv (Your Money or Your Life), amely Vicki Robin írónő és Joe Dominguez Wall Street-i pénzügyi elemző találkozását követően született. Dominguezről elég annyit elmondani, hogy 1961-ben, 31 évesen „ment nyugdíjba” – akkor százezer dolláros megtakarítással a háta mögött. Számításaik szerint az éves átlagkiadásunk 25-30-szorosát kell félretennünk ahhoz, hogy korai nyugdíjasokká válhassunk. Persze ezután sem lehet ész nélkül költekezni. Ha a megspórolt összeg a rendelkezésünkre áll, akkor is az eredeti, havi kiadásunk maximum kétharmadát költhetjük el, de legjobb, ha kockázatmentesen befektetjük az összeg nagy részét, és annak a két-három százalékos kamatát éljük fel. Persze, legyünk racionálisak, mondja Lynn James a Mrs. Mummypenny blog szerzője, aki szerint a FIRE-modell akkor életszerű, ha nincs gyerekünk, viszont magas fizetéssel és kevés hitellel rendelkezünk.

Szerző: Szakácsi Eszter

A cikk folytatását keresd a friss Marie Claire-ben!