Portugáliában megbüntetik a főnököt, ha munkaidő után üzen

2021. november 15.
A mostani intézkedés csak egy azok közül a törvények közül, melyekkel a távmunkában és a home office-ban dolgozókat szeretnék segíteni.

A portugál parlament elfogadta azt a törvényt, mellyel a dolgozók egészségesebb munka-magánélet egyensúlyához szeretnének hozzájárulni, hogy még több digitális nomádot vonzzanak az országba. Az új jogszabály szerint a munkaadókat megbüntethetik, ha a munkaidőn kívül bármilyen formában kapcsolatba lépnek a dolgozókkal. A törvényre azért volt szükség a jogalkotók szerint, mert a koronavírus-járvány nyomán általánossá vált a távmunka és az otthonról való munkavégzés. 

portugalia-torveny-fonok-munkaido

Az új szabályok szerint nemcsak büntetéssel kell szembenézniük azoknak a munkaadóknak, akik nem tartják tiszteletben a munkaidőt, és azon túl is keresik a dolgozóikat, de arra is kényszeríthetik őket, hogy az otthonról való munkavégzés során keletkező megnövekedett költségeket – mint a gáz- vagy villanyszámla – ők fizessék. 

Korábban is hoztak már olyan törvényeket Portugáliában, melyekkel az otthonról dolgozókat segítették: megtiltották a munkaadóknak, hogy ellenőrizzék a dolgozókat otthon, és azt is szabályozták, hogy a dogozóknak két havonta személyesen is találkozniuk kell főnökükkel, hogy ne izolálódjanak teljesen. 

„A járvány szükségessé tette, hogy szabályozzuk, amit szabályozni kell – mondta a portugál miniszterelnök, Ana Mendes Godinho egy lisszaboni konferencián. – A távmunka mindent megváltoztathat, és ha jól használjuk, csökkentheti a hátrányos helyzetben lévőket. Hisszük, hogy Portugália az egyik legjobb hely a világon a digitális nomádok és távmunkában dolgozók számára, akik úgy döntenek, hogy itt élnek. Szeretnénk, ha minél többen érkeznének az országba.”

Forrás: Vice Fotó: Unsplash

Olvass tovább!