Madonna 62 évesen újradefiniálja az idős nőkről alkotott sztereotípiákat

2020. augusztus 20.
Hiába az évek és a hosszú karrier, Madonna csillaga még mindig felfelé ível. A pop királynője évtizedek óta hatással van a közvéleményre, befolyását pedig igyekszik arra fordítani, hogy egy elfogadóbb és színesebb társadalomban élhessünk. Amikor a 2016-os Billboard Music Awardson elnyerte az „Év nője” díjat, arról beszélt, mit tanult az évek során női előadóként: „Ne öregedj meg, mert az életkor bűn. Kritizálni, becsmérelni fognak és biztos, hogy nem fogják a dalaidat játszani a rádióban.”

Madonna, a tabudöntögető

Bár eddigi pályafutása során számos díjat bezsebelt, dalaival rekordokat döntögetett és a Guinnes World Records mindenidők legsikeresebb énekesnőjeként tartja számon, az évek alatt Madonnának állandó szexizmussal és ageizmussal (életkor miatti hátrányos megkülönböztetés – a szerk.) kellett megküzdenie. Ennek ellenére újra és újra szembemegy az idősebb nőkről alkotott sztereotípiákkal és nyíltan vállalja szexualitását, fiatalabb férfiakkal randevúzik, ráadásul ahelyett, hogy nyugdíjba menne, további sikereket arat.

„Ki hozza ezeket a szabályokat? Ki mondja őket? Folytatni fogom ellenük a harcot.” – mondta Madonna 2018-ban a The Cut magazinnak a nőkre vonatkozó társadalmi normák megkérdőjelezésével kapcsolatban. A pop királynője nem hazudtolja meg magát, a szexualitáshoz és a testéhez való hozzáállásával, tevékenységének megállás nélküli folytatásával veszi fel a harcot az előítéletekkel szemben.

Töretlen karrier

Madonna debütáló kislemeze 1982-ben jelent meg Everybody címmel, amivel rövid időn belül világszintű népszerűségre tett szert. Az énekesnő azóta sem állt le, a mai napig turnézik és új dalokkal áll a közönség elé. A 2018-as MET Gála után is vele és emlékezetes előadásával volt tele a sajtó. Ahogy Billboard-beszédében mondta: „Az emberek azt mondják rólam, hogy nagyon ellentmondásos vagyok, de azt hiszem, hogy a legvitatottabb dolog, amit valaha tettem az, hogy még mindig itt vagyok.”

Joggal gondolhatnánk, hogy sikerei miatt Madonna személye már önmagában biztosíték arra, hogy minden új dala azonnal a rádiókba kerüljön, azonban 2017-ben ő maga mesélte el a Harper’s Bazaarnak, hogy ez nem mindig van így: „Amikor ott állok a közönség előtt, mindig azt érzem, hogy tele vagyok művészi inspirációval és izgalommal, mert rengeteg olyan dolgot szeretnék elmondani, amit nem tudok csak egy egyszerű lemezzel kifejezni.” – mondta. „Sokszor ez az egyetlen módja annak, hogy az emberek hallgassanak, mert harmincöt felett nem fogják a Top 40 között játszani a dalaidat.”

Érzékiség és szabad szexualitás

A szexuális nyitottság és felszabadultság Madonna egész pályafutását jellemzi és legalább annyian dicsérik a testi örömök szabad megélése melletti kampánya miatt, mint amennyien provokátornak tartják. A The Times egyszer azt írta róla, hogy az általa képviselt szexualitás és meztelenség gondolkodásra sarkallta a társadalmat.

Madonna hisz abban, hogy az idősebb generációnak semmi oka nincs arra, hogy egy bizonyos kort elérve ne élje meg szabadon a szexualitását, különösen, ha nőkről van szó: „Elavult, patriarchális elképzelés, hogy a nőknek negyven felett nem szabad szórakoznia, kalandoznia, gyönyörűnek és szexinek lennie. Ez az egész nevetséges. Miért csak a férfiaknak engedik meg, hogy egész életükben kalandvágyóak, szexuálisan felszabadultak és bátrak legyenek?”

A kulcs az önelfogadás

Madonna kritikusai számára az egyik legtámadhatóbb felületet az énekesnő teste jelenti. A pletykalapok előszeretettel csámcsognak rajta és kemény munkával elért idomain. Sokan mondják róla, hogy nem tud méltósággal megöregedni, és az is előfordult, hogy vékony, izmus teste miatt egy holttesthez hasonlították. 2014-ben az Entertainment Tonight showban elmondta, hogy a testével való kapcsolata neki sem felhőtlen, hanem egy igazi szeretet-gyűlölet viszony.

A 2015-ös Grammy-gálán egy Givenchy által tervezett, testhez simuló öltözékben jelent meg a vörösszőnyegen, és egy elegáns mozdulattal beintett azoknak, akik folyamatosan külsejét pocskondiázzák: háttal a kamerák felé fordulva felhúzta ruháját és megmutatta csupasz fenekét.  „Így néz ki egy 56 éves!” – nyilatkozta ezután egy interjúban a Rolling Stone magazinnak. Amikor erre azt mondták neki, hogy az ő testfelépítése nem átlagos, Madonna azt válaszolta: „Tudod mit? Az a helyzet, hogy lehetséges, hogy egy nap ez fog átlagosnak számítani.”

Szabad szerelem

A heteroszexuális kapcsolatokat kettős mérce jellemzi. Amikor idősebb férfiak randevúznak fiatalabb nőkkel, az embereknek szemük sem rebben, viszont, amikor ez fordítva történik és egy idősebb nő egy fiatalabb férfi mellett találja meg a boldogságot, a nő egyből nevetség tárgyává válik. A pop királynője nem törődik keserű bírálóival és szabadon választja meg, hogy kit szeret és kivel érzi jól magát.

Madonna azt nyilatkozta egyszer a The New York Daily News-nak, hogy sokkal romantikusabbnak érzi magát, ha fiatalabb férfiakkal találkozgat. „A korombeli férfiak gyerekekkel házasodnak” – mondta. „Egyedülálló anya vagyok négy gyermekkel. Elég nyitottnak és kalandvágyónak kell lenned, ha be akarsz lépni a világomba.”

Bár még csak ébredezik a társadalom, egy-két generáció múlva lehetséges, hogy a világ egyre kevesebb pontján lesz jellemző a nemi, szexuális irányultságon, vagy életkoron alapuló megkülönböztetés, ebben pedig Madonnának hatalmas szerepe lesz.

Forrás: Independent
Fotó: Getty Images

Olvass tovább!