Lakáseladás magabiztosan – így készítsd fel eladásra a lakásod!

2022. március 15.
Hogyan kell úgy felkészíteni a lakásod, hogy a vevő azonnal beleszeressen? Ezzel foglalkozik a home staging, amiről Jenőfi Réka és Vitális-Pintér Veronika könyvet is írtak. A szerzők most megosztanak néhány tippet a Marie Claire olvasóival.

A home staging egy olyan, itthon még kevésbé elterjedt szemlélet, amellyel az otthonunkat a legjobb áron és a leggyorsabban tudjuk értékesíteni. A vevők többnyire rögtön szeretnék élvezni a megvett ingatlant, és nem akarnak egy felújítással vagy kisebb-nagyobb munkálatokkal járó problémát vásárolni maguknak. Mindannyian érzelmi alapon döntünk, még ingatlanvásárláskor is. Mindezek miatt működik a home staging, vagyis az ingatlanok eladás előtti felkészítése. És mint más területeken, itt is vannak olyan alapelvek, amelyek általános érvényűek.

eladas-felkeszites

Személytelenítés

Kevés dolog rémiszti el jobban a vevőt a zsúfolt lakásnál. A rengeteg személyes tárgy megnehezíti, hogy az ingatlant a saját otthonaként képzelhesse el. Könnyítsük meg a dolgát azzal, hogy ezeket eltesszük szem elől. Folytassuk azzal, hogy megnézzük, mire van szükség egy tágas, szellős lakás kialakításához – minden más kerüljön ki belőle. Csak azok a bútorok maradjanak, amelyek megmutatják az adott tér funkcióját vagy jelenlétük hangulati elemként képvisel értéket. A megfelelően elhelyezett berendezéssel abban is segítjük a vevőt, hogy felmérje, hova mekkora bútordarab fér el. Az emberek több mint kilencven százaléka egy üres lakásban egyáltalán nem tudja elképzelni, hogy mit hova tegyen. Hol legyen a kanapé, az íróasztal, az étkezőasztal? Mutasd meg neki!

Hibátlan otthon

Ma az ingatlanvásárlók 65-80 százaléka jó vagy nagyon jó állapotú lakást keres. Ez egyértelműen azt jelzi, hogy a vevők nem akarnak felújítással, festéssel, javításokkal bajlódni. Keressük meg a hibákat, és javítsuk ki őket! Többéves tapasztalatunk, hogy ezek minden esetben megtérülnek, az ingatlant így lehet a legjobb áron eladni. Ellenőriztessük a fűtőberendezéseket, a klímát, nem lóghatnak a kilincsek, nem csöpöghetnek a csapok. Egy festés pedig azonnal frissességet és újszerűséget ad a lakásnak. Mutassuk meg a vásárlónak, hogy gondos tulajdonosai vagyunk az ingatlannak. Arról nem is beszélve, hogy ezek a hibák, hiányosságok mind jogos alapot nyújtanak a vevőnek, hogy alkudozni kezdjen. A home staging nem csupán a látványról szól, a szépség mellett legalább olyan fontos, hogy minden tökéletesen működjön.

Szerző: Jenőfi Réka és Vitális-Pintér Veronika (Rennahome)