Eladnál vagy kiadnál? Így hat a lakásod színe az árra!

2021. október 19.
A lakás kiadása vagy eladása roppant stresszes folyamat lehet, különösen, ha fontos, hogy a lehető legnagyobb összeget kapjuk kézhez a végén. Ilyenkor mindent megpróbálunk, hogy vonzóbbá tegyük az ingatlant. Ehhez azonban nincs feltétlenül szükség nagy erőfeszítésekre. Valójában olyan egyszerű dologgal is elérhetjük a célunkat, mint egy új falszín a belső terekben.

„Kijelenthetjük, hogy tulajdonképpen szükségszerűség, hogy újrafessük a lakást, ha el- vagy ki akarjuk adni  – mondta Tash Bradley a Lick falfestés és tapétagyártó színszakértője. – A legtöbben nagyon elfoglaltak, így nincs feltétlenül idejük és energiájuk arra, hogy újrarendezzék a lakást, amikor a piacra dobják, viszont egy friss festés olyan hatalmas különbséget jelenthet, hogy érdemes invesztálni bele.” Nemcsak modernebbnek, frissebbnek tűnik egy lakás a festéstől, de a vételárat is nagyban befolyásolhatja. 

„Nem is vesszük észre, mennyi minden meglátszik az otthonunk falain, arról nem is beszélve, hogy mi érződik. Egy tisztasági festés azonban segíthet, hogy friss és új szaga legyen a lakásnak” – mutatott rá Jennifer Guerin lakberendező. Nem egyszerű azonban eldönteni, milyen színű legyen ez az új réteg a szobákban, a nem megfelelő színválasztás jelentősen ronthatja az eladási esélyeket. 

lakas-eladas-fal-szin

A festékszín adja a hangulatot

„A színek érzelmi reakciókat váltanak ki és személyes jelentést hordoznak. A lakás vásárlásánál az emberek számára döntő fontosságú, mit éreznek, amikor megnéznek egy-egy ingatlant. Ebben a színeknek is szerepe van” – mondta Lee Chambers környezetpszichológus, aki a színek pszichológiai és terekre gyakorolt hatását kutatja. 

Amikor eladjuk a házunkat, lakásunkat, segíthet, ha végiggondoljuk, milyen típusú vevőjelöltekre számítunk, így olyan enteriőrt teremthetünk, mai számukra vonzó. A színek ebben az esetben döntő fontosságúak lehetnek. Ráadásul a festés segíthet a nagyobb, tágasabb térérzet megteremtésében, ami egy kis lakás esetében nagyon hasznos. 

Bizonyos színek felfelé tolják az árat

Az, hogy milyen jelentést tulajdonítunk a színeknek, nagyrészt szubjektív, ám a trendek is befolyásolják a színpreferenciánkat. A Behr festékgyártó közel 1300 jelenlegi lakástulajdonost és olyan embert kérdezett meg, aki lakásvásárlást tervez, és az derült ki kutatásukból, hogy vannak olyan konkrét színek, melyek akár másfél millió forinttal is feljebb tolhatják az ingatlan árát. 

“„ megfelelő szín a megfelelő szobában jó benyomást tesz a vásárlóra, így emiatt többet is hajlandó lehet kifizetni az ingatlanért – mondta Amanda Pendleton ingatlanszakértő. – Ez azért működik így, mert bizonyos színek esetében az emberek könnyebben el tudják képzelni magukat az adott lakásban, bele tudják magukat élni, milyen lehet ott élni.”

A kutatás szerint a világoskék fal a hálószobában akár 1,6 százalékkal is feljebb tornázhatja az árat, ami forintba átszámítva körülbelül 1,4 millió forint is lehet akár, míg a sötétkék falszín ugyanebben a helyiségben csupán fél millió forintot tehet hozzá az árhoz.

Az is kiderült, hogy a neutrális színek általánosságban jó hatással vannak a vételárra. Ezek a változatos, nem hivalkodó árnyalatok melegséget, hívogató környezetet teremtenek, szemben például a látványos, ám annál megosztóbb élénkpiros vagy rózsaszín, zöld, lila falakkal. 

Rossz hír a mentazöld szerelmeseinek: a konyhában ez a szín akár félmillió forinttal is csökkentheti azt az összeget, amit végül kaphatunk a lakásunkért. A vásárlóknak hasonlóan rossz érzései vannak a piros és sárga fallal kapcsolatban is a konyhában. A fehér konyhafal és a szürke fal a nappaliban viszont sokkal nagyobb eséllyel kelti fel az érdeklődést és nézik meg a potenciális vásárlók az ingatlanunkat.

Nem jó mindenhol a fehér

A szakértők szerint az egyik legfontosabb dolog, hogy emlékeztessük magunkat arra: a lakásunknak legyen személyisége, ne tűnjön sterilnek és lélektelennek. Gyakori, hogy aki lakáseladást tervez, minden helyiség minden falát fehérre vagy halványszürkére festeti, és úgy teszi fel a képeket a hirdetésben, ám a monotónia pont a várttal ellenkező hatást érhet el. „A halvány színek palettája, a lágy natúrszínek, zöldek vagy halványkék némi fehérrel kombinálva azonnal vonzó lehet – mutatott rá a pszichológus. – Ha valaki egy fehér dobozzal találja szembe magát, nehéz elképzelnie az életet a falak között. A színek teszik élettelivé a tereket. Inspirálja az embereket, hogy beinduljon a lakással kapcsolatban a fantáziájuk.”

A trendek ereje

A belső tereknek azt kell tükrözniük, milyen a személyiségünk és stílusunk, ahelyett, hogy az aktuális trendeket sorakoztatnánk fel. Ám amikor eladni akarjuk a lakást, pont az ellenkezője az, ami felfelé viszi az árat. „A falszínek a trendekkel együtt változnak. Az aktuális irányzatoknak megfelelő színek azt sugallják, hogy egy modern ingatlannal van dolga a nézelődőknek, míg a kevésbé divatos színek azt üzenik, hogy rengeteg felújításra lehet szükség.

Illeszkedjen egymáshoz a tér és a szín

Ám nem elég egyszerűen a trendeknek megfelelően választani a színeket, ettől még nem tudjuk drágábban eladni vagy kiadni a lakásunkat. Ami jól néz ki a Pinteresten, nem biztos, hogy a mi ingatlanunknál is működik. Fontos meggyőződnünk róla, hogy kiválasztott szín a mi falainkhoz is illik. Számít a beáramló természetes fény, a világítás, a bútorok és a dekoráció. Fontos, hogy kirajzolódjon a lakás egysége, ugyanakkor minden szoba önmagában is megállja a helyét. „A falak színe és a dekoráció kéz a kézben jár. Ahhoz, hogy hívogató legyen a tér, egyensúlyt kell teremtenünk a falak, a textúrák és a bútorok között.”

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash