Kosztért és kvártélyért – önkéntesek tapasztalatai Magyarországon

2022. május 06.
Önkéntesekről írunk a Marie Claire-ben, akik szabadidejükben nekiindulnak a világnak, és egy tanyán vagy farmon dolgozva igyekeznek megismerni egy más kultúrát – és a hamisítatlan vidéki életet.

Az önkénteseknek legalább két hétig kell egy helyen lenniük, hogy belerázódjanak a napi ritmusba, a munkába. Erről Juhász Szép Anna beszélt Zimre Zsuzsának, aki világjáró önkéntesekről írt cikket a Marie Claire friss számába. Az ilyen munkások egy tanyán vagy farmon dolgozva igyekeznek megismerni egy más kultúrát. Anna és párja egy kis heves megyei faluban vásároltak tanyát, és ma már több mint 40 hektáron gazdálkodnak. Az évek során számos önkéntest is fogadtak a világ minden részéből, akiktől segítséget reméltek a munkájukhoz.

juhasz-szep-anna

„Úgy próbálunk feladatokat adni nekik, hogy ne csak unalmas munkát végezzenek, ne ganézzanak három hétig, hisz nem ezért jönnek ide. Fontos, hogy jól érezzék magukat.” – mondja Anna. – És van olyan, amire az önkéntesek által döbbentem rá, hogy mennyire magyar dolog. Mindig rácsodálkoznak például, hogy mekkora dobozokban van nálunk a tejföl, és hogy mindenhez ezt használjuk.” A cikkben mesél skóciai, amerikai és taiwani önkéntesekről, és szép lassan kiderül, hogy egészen sokan kíváncsiak ránk…

juhasz-szep-anna

Elmondjuk azt is, hogy hová forduljunk, ha kedvünk támadt önkéntes munkát vállalni. Vannak, akik hónapokat, de akár egy évet is eltöltenek egy vagy több országban, hogy idegen kultúrákat ismerhessenek meg. A nemzetközi WWOOF ökofarmokra keres embert, a Workaway szállásért és étkezésért cserébe kínál munkát – a vendéglátástól az építőiparig. Hasonló elven működik a HelpX is, partnereiknél átlagosan napi 4 órát kell dolgozni.

Szöveg: Zimre Zsuzsa Fotó: fotoNELLO Borza-Pozsár Erika fotonello.hu

A cikk folytatását keresd a friss Marie Claire-ben!