Te milyen vagy valójában?

2023. február 11.
Vannak olyan jelzők, amelyek akár egy életre ránk éghetnek, pedig már rég nem igazak ránk, vagy talán sosem voltak azok. És vannak olyan adottságok, amelyekről nem tehetünk, de egyáltalán nem csak azokkal a nehézségekkel járnak, amelyekre a külvilág sajnálkozva tekint és azonosít velük; aki autizmussal él, lehet tehetséges grafikus, mint ahogy a kerekesszékes lánynak is lehetnek komoly karriertervei. A legjellemzőbb tulajdonságunk általában nincs ránk írva – ezen a fotósorozaton viszont igen.

Zsiga Melinda                      

Kétszeres amatőr világbajnoki bronzérmes kick-boxos low-kick kategóriában, profi kick-box bajnok és amatőr magyar bajnoki helyezett ökölvívó. Többszörös amatőr és profi K–1 magyar bajnok. Jelenleg edző és versenyző.

Zsiga Melinda

Zsiga Melinda

„Tudom, hogy milyen ember vagyok: nagyon kedvesnek és jólelkűnek tartom magam, szerintem abban, hogy jólelkű, minden benne van. Öt-hat éve már, hogy olyan közegben mozgok, ahol csak az számít, hogy milyen ember vagyok, hogy viselkedem, milyen edzéseket tartok. Ez is segít abban, hogy ne merengjek sokat azon, hogy miken mentem keresztül, vagy hogy milyen származásúnak születtem.” 

Neurodiverzitás

Ez egyfajta megközelítés arra, miszerint fogadjuk el, hogy mindenkinek mások a képességei, adottságai, más-más módon tud hozzájárulni a világunk működtetéséhez, szépségéhez. Ne írjunk le senkit például azért, mert autizmussal él, vagy mert bizonyos helyzetekben nehezen koncentrál, hanem vegyük észre az erősségeit, a tehetségét valamiben, és helyezzük azt előtérbe. Az elfogadó hozzáállás nemcsak a magánéletben fontos, hanem a munkahelyeken is. Egyre több nyugati cég tűzi zászlajára a neurodiverzitás támogatását – az emberbaráti okokon túl azért is, mert ha így állnak az alkalmazottakhoz, akkor mindenki jobban teljesít és javulnak az üzleti eredmények.

Szentesi Éva              

Író, újságíró, az M15 Csoport kommunikációs vezetője. Tíz évvel ezelőtt diagnosztizáltak nála méhnyakrákot, majd a személyes történetével kiállt a nyilvánosság elé, hatására rengeteg nő ment el szűrésre. 2015 óta a WMN meghatározó arca, szerzője. Első könyve 2016-ban jelent meg, legutóbbi pedig tavaly. Jelenleg egy új köteten dolgozik.

Szentesi Éva

Szentesi Éva

„Megmondóember, harcos, erős, kemény, határozott, életszerető és »a rákos lány«. Az elmúlt tíz évem – a gyógyulással párhuzamosan – azzal telt, hogy letegyem ezeket a bélyegeket. Gondolkodtam, hogy ki vagyok én, milyen vagyok én, és a legjobb jelző rám, amely elsőként eszembe jut: érzékeny.”

Kovács-Mezey Kristóf         

Nem akar beolvadni a tömegbe, előnyként éli meg aspergeres érintettségét (az autisztikus zavarok enyhébb formája) és figyelemzavarát. 16 éves gimnazista, aki rajong Chaplin némafilmjeiért és az art deco stílusért. Rajzol, fotóz, verseket ír.

Kovács-Mezey Kristóf

Kovács-Mezey Kristóf

„Amikor kiderült, hogy enyhe autizmusom van, voltak páran, akik nem tudták, hogy hogyan viszonyuljanak ehhez. Én pedig tartozni akartam valahová, és rendszerint nem azokhoz, akik törődtek velem, hanem azokhoz, akik lepattintottak. De ez ma már nincs így, mert a mostani iskolámban, az Addetur Gimnáziumban végre a helyemen vagyok, az emberek nagy része szeret és tisztel, és ezt én is igyekszem visszaáramoltatni.”

Buday Bence

17 éves gimnazista, kiemelkedően tehetséges digitális rajzművész, szeret videókat vágni, jól beszél angolul és tanul japánul. Az autizmus kreatív világát bemutató A®TYPICAL Nude by Nubu márka grafikáinak megalkotója.

Buday Bence

Buday Bence

„Manapság már nem zavar, hogy mások mit gondolnak rólam, régebben jobban foglalkoztatott. Tudom, hogy néha vannak furcsa dolgaim, például előfordul, hogy unatkozom és oda-vissza futkorászom, vagy amikor anya szól egy olyan dolog miatt, amit tudom, hogy nem úgy kellene csinálnom, megijedek és túlzott lesz a reakcióm.” 

Temesvári Orsolya              

Előadásokat tart, cikkeket ír, blogot vezet. Természetes őszinteséggel mesél azokról a tabutémákról is, amelyeket kevesen mernek szóba hozni. 2018-ban a Margit híd közelében, a zebrán ütötte el egy autó, nyaktól lefelé lebénult és kerekesszékbe került. Jogász végzettségű, az adózás és a pénzügyi tanácsadás a szakterülete.

Temesvári Orsolya

Temesvári Orsolya

„A feldolgozás nem lineáris, időről időre vannak mélypontjaim, amikor erősebben mutatkoznak meg a korlátaim, és az ambícióim húznak ki belőle – hogy milyen ember szeretnék lenni, milyen céljaim vannak, és mit szeretnék még adni másoknak. Amikor 2018 áprilisában arra ébredtem a kórházban, hogy lélegeztetőgépen vagyok és nem tudok mozogni, hát akkor nem voltam valami ambiciózus… Sokáig tartott lerakni ennek az új életnek az alapjait.” 

Csákvári Péter                     

Miniatűrfotós, 2016 óta készít kis diorámákat, vagyis apró maketteket. Volt már kiállítása Angliában és Kínában is, fotózásunkra szinte egyenesen Azerbajdzsánból érkezett, ahol egy nagy projektre kapott felkérést. Eredeti szakmáját tekintve szakács, onnan indult a gasztrofotózás felé, ezt ötvözte terepasztalok világával.

Csákvári Péter

Csákvári Péter

„Munka után bementem egy terepasztalboltba, vettem pár figurát, felmentem a hegyoldalon, és – egy doboz áfonyával kiegészítve – elkészült az első jelenet. Vagyis szokás szerint elkalandoztam, és így született meg ez a világ, amelynek aztán Tiny Wasteland lett a neve. Gyakran előfordul velem, hogy elindul egy gondolatmenet, aztán teljesen máshol lyukadok ki, és olyan is van, hogy felhív valaki, hosszasan beszélgetünk különféle témákról, és egy ponton már nem is emlékszem, hogy ki és miért hívott.” 

A teljes cikket, a részletes történeteket elolvashatod a friss Marie Claire-ben!