„Úgy vagyunk tökéletesek, hogy nem vagyunk tökéletesek”

2023. január 25.
Tökéletes párkapcsolatról, tökéletes karrierről, egy tökéletes életről álmodozunk. Kétségbeesetten próbálunk szebbé, jobbá, sikeresebbé válni, ha kell, bármi áron. Reméljük, hisszük, hogy ha egyszer elérjük, ha végre valahára tökéletesek leszünk, az életünk is boldogabbá válhat. De ez valóban így lenne? Létezik egyáltalán ez a hőn áhított tökéletesség? Olvassátok el a témában dr. Piczkó Katalin pszichiáter, tréner és coach gondolatait.

A tökéletesség mítosza

Mi az, hogy tökéletesség? Ezen egy kicsit el kellene gondolkoznunk. Van-e olyan, hogy tökéletesség? Ha belegondolunk, a tökéletesség valójában egy fikció a fejünkben, egy elképzelés. Semmi más, mint egy gondolati konstrukció, ami folyamatosan változik. Minden kultúrában mást értünk tökéletes anya, tökéletes feleség, vagy tökéletes kapcsolat alatt – ráadásul ezek a fogalmak nemcsak kultúránként változnak, hanem még a saját életünkben is. Hol ezt gondoljuk tökéletesnek, hol azt. Ahogy mi magunk alakulunk, változunk, a tökéletesség fikciója is újra és újra megváltozik a fejünkben.

Piczkó Katalin

Piczkó Katalin

A tökéletességre való törekvésnek nagyon jó példája lehet, amikor a nők elkezdenek plasztikáztatni. Van, aki szinte függővé válik – mindig talál valamit magán, amit meg lehetne változtatni, amit „tökéletesebbé” lehetne tenni. De miközben hajszolják ezt a külső elvárások szülte vágyat, belül soha nem fogják megélni a tökéletességet. Lehet, hogy egy-egy plasztikai beavatkozás okoz ugyan pillanatnyi örömöt, de mivel az anyagi világ állandóan változik, átalakul, bomlik, egy bizonyos hónap vagy év után újra meg fog jelenni a testükön valami, ami nem „tökéletes”, és amin ismét változtatni szeretnének. Ha valaki nagyon az anyagi világban keresi ezt a fajta tökéletességet, az soha nem lesz boldog, soha nem lesz elégedett magával – vagy csak nagyon rövid ideig. Hosszú távon ezeknek a tökéletességeknek a hajszolása nem hoz boldogságot. Már csak azért sem, mert a tökéletesség elérhetetlen. Csak egy pillanatnyi fikció a fejünkben.

Tökéletesség helyett önazonosság

A humanisztikus pszichológia úgy fogalmazza meg, hogy legyél minél inkább az a saját magad, aki éppen ebben a pillanatban vagy. Tehát ne jobb legyél, hanem minél inkább te magad legyél. Minél inkább azzá váljál, aki igazán vagy. Hogyha valamire törekedni szeretnénk, én azt gondolom, hogy nem a tökéletességre jó törekedni, hanem arra, hogy minél inkább megtaláljuk az autentikus belső részünket. Minél közelebb kerüljünk ahhoz, akik valójában vagyunk. Mindannyiunkban él egy szabad gyermeki állapot, amit az évek során a szocializáció, a nevelés a háttérbe szorít.

Amikor gyerekek vagyunk, megpróbálunk a bennünket körülvevő felnőttek, a szüleink, a tanáraink elvárásainak megfelelni, és olyanná válni, amilyennek ők szeretnének látni bennünket. A szülők a nevelés során általában nem arra törekszenek, hogy a gyerekük minél autentikusabbá tudjon válni, minél inkább önmaga tudjon lenni, hanem arra, hogy megpróbálják a saját elképzelt, ideális képüket rávetíteni a gyerekre. A szülők beleprojektálják a saját vágyaikat a gyerekeikbe, és próbálják arra az útra terelni őket, ami szerintük jó, ami szerintük tökéletes. A gyerekek néha fellázadnak ugyan ez ellen, de mégiscsak igyekeznek a szüleik elvárásának megfelelni, aminek eredményeképp szépen lassan elveszítik a saját, autentikus énjüket. A bennünk levő szabad gyermeki állapotot a sok „kell”, a sok megfelelés megöli, kiírtja. Minél több álarc van rajtunk, minél több megfelelés rakódott ránk, annál kevésbé tudunk kreatívak lenni. Annál inkább az lesz számunkra a fontos, hogy a másiknak mi a jó, hogy mások, hogy a világ számára megfeleljünk, és annál kevésbé támaszkodunk arra, ami saját magunkból igazi forrásként, kreativitásként előtör. Önfejlesztéssel, önismerettel azonban sikerülhet visszatérni az eredeti szabad gyermeki állapothoz. Ha lehámozzuk magunkról a megfelelés rétegeit újra megtalálhatjuk azt az ént, aki úgy jó, ahogy van.

A tökéletesség valójában a tökéletlenség. Úgy vagyunk tökéletesek, hogy nem vagyunk tökéletesek.

Változni ér!

Megújult a marieclaire.hu, amelynek kapcsán elindítottuk Változni ér! kampányunkat. Amellett, hogy a témát több cikkben körüljárjuk, és egy játékkal is készülünk nektek, négy olyan hírességet kérdeztünk a változásról, akikkel az elmúlt években már beszélgettünk. Keresd a Változni ér! logóval ellátott cikkeket a megújult marieclaire.hu-n a következő hetekben vagy a nyitóoldalon a Változni ér! címkét!

Fotó: Getty Images