Axente Vanessa: „Mentálisan is edzem magam”

2023. május 19.
Axente Vanessa 27 éves korára mindent elért, amiről csak egy modell álmodhat: neves magazinok címlapján szerepelt, haute couture bemutatókon vonult, divatházak kampányarca volt. Büszkeségei közé tavaly óta egy hiánypótló életmódmárkát is tud sorolni, amelynek alapítója és vezetője. Sikerének titka szerinte az, hogy céljai elérése közben nem hanyagolja el a mentális jóllétét sem.
Axente Vanessa

Egy borongós áprilisi délutánon találkozunk a belvárosban, és ahogy széles mosollyal siet felém, még a nap is kisüt. Klasszikus „szabadnapos modell” szettet – farmernadrág, laza kötésű pulóver, ballonkabát, tornacipő – visel, és semmi sminket, arcán nyoma sincs annak, hogy előző nap kora reggeltől késő estig fotózott a Marie Claire stábjával. Az egyik kedvenc kávézójában két jó nagy zabtejes lattét kérünk, ugyanis bőven van miről beszélgetni.

Három évvel ezelőtt szerepeltél utoljára a Marie Claire címlapján. Akkor az volt olvasható a neved alatt, hogy „a magyar szupermodell egy új élet küszöbén”. Az elmúlt három évben a magán- és az üzleti életben is átlépted azt a szimbolikus küszöböt: összeházasodtál a szerelmeddel és megalapítottad az életmódmárkádat. Milyen ez az új élet?

Nagyon izgalmas, azt érzem, hogy most kezdődött csak igazán a felnőtt létem. 

Most? Pedig már tinédzser korod óta dolgozol.

Tudom, ez kissé ellentmondásosan hangzik, hiszen 14 évesen kezdtem a modellkedést, ahol az első perctől felnőttként kezeltek. Szabadúszó vállalkozóként dolgoztam, de az irányítás valójában sosem volt nálam. Amikor egy évvel ezelőtt elindítottam az Essa Worldöt, hirtelen megéreztem a felelősség súlyát, ezért eleinte alig mertem meghozni egy döntést egyedül. Ma már ott tartok, hogy nem gond, ha valami mégsem működik, nem görcsölök rá, igyekszem tanulni minden helyzetből. A vállalkozásom beindítása közepette a párommal lakásfelújításba kezdtünk és összeházasodtunk, és mivel a férjemmel eltérő az állampolgárságunk, ez is hivatalos papírok és jogi procedúrák tömkelegével járt. Szóval rengeteg változás történt az életemben, de nagyon boldog vagyok és rettentően élvezem ezt az egészet – a legjobban azt, hogy tudok fejlődni. A modellkedés egy ideje már robotpilóta üzemmódban is ment, ezért is szerettem volna valami más, mégis önazonos dologgal is foglalkozni. 

Hogyhogy nem a divatiparon belül kerestél új kihívást? Sok tapasztalt modell indít modellügynökséget, ruhamárkát vagy áll át a kamera másik oldalára.

Az elmúlt egy évben több ismerősöm is feltette ezt a kérdést, sokak szerint ez az irány magától értetődő lett volna. Én azonban, bár szeretem a modellkedést, amikor nem dolgozom, próbálok kilépni a divatvilágból. A családom mindig is törekedett az egészséges életmódra, a húgom például folyton arra kért, hogy hozzak neki külföldről fehérjeporokat, vitaminokat. Ez lassacskán szöget ütött a fejemben: miért kell nekem Ausztráliából vagy a világ valamelyik másik távoli pontjáról ezeket az ötszáz grammos zacskókat cipelnem? De ha itthon nem találhatóak meg magas minőségben, akkor majd én elhozom őket a hazai piacra.

Axente Vanessa

Fonott felső: Jacquemus – mytheresa.com (Nyitókép – Fodros top: Jacquemus – mytheresa.com Maxiszoknya: Max Mara)

Jól sejtem, hogy nemcsak a nevedet és az arcodat adod az Essa Worldhöz, hanem nyakig benne vagy minden folyamatban?

Tényleg mindenbe belefolyok, hiszen csakis így lehetek hiteles. Ott akartam lenni az első termékek csomagolásánál, részt venni a weboldal fejlesztésében, látni, kipróbálni, amit csak lehet. Ugyan napi szinten nem tudok mindenhol jelen lenni, de a termékfejlesztés a szívügyem, illetve a márkastratégián is sokat dolgozom.

Üzleti ügyekben kitől szoktál tanácsot kérni?

A férjemhez és az apukámhoz bármikor fordulhatok, de Angliában, Ausztráliában és Amerikában is vannak vállalkozó barátaim, akik rendszeresen ellátnak jótanácsokkal. Pár héttel ezelőtt egy esküvőn szóba elegyedtem egy lánnyal, kiderült, hogy neki is van egy kis vállalkozása, webshopüzemeltetés kapcsán sok okosságot osztott meg velem. Az elején nem mertem ismeretlenektől kérdezni, ma meg már mindenhonnan csipegetem a tudásmorzsákat. (Nevet.) De nagyon szeretnék találni magamnak egy mentort is.

Modellként utasításokat, feladatokat hajtasz végre, cégvezetőként pedig épp te adod azokat? Mi a legnagyobb kihívás ebben?

Nem szeretek konfrontálódni, pedig ha valamivel nem vagyok elégedett, akkor muszáj. Azt hiszem, ez is a modellkedésből fakad: modellként nem mondhatsz nemet, és mivel nem számít a véleményed, nincs is lehetőség ellentmondani.

Az életmódmárkádnak egy missziója is van, mégpedig egy támogató női közösség létrehozása. Miért érzed ennek szükségét?

A modellvilág talán az egyetlen olyan szféra, amelyben a nők előnyt élveznek, és jobban fizetettek, mint a férfiak. Ebből a közegből kimozdulva arcul csapott a valóság, hogy másutt mennyire másképp kezelik a nőket és a férfiakat, milyen hangnemet engednek meg a férfiak a nőkkel szemben még egy üzleti megbeszélésen is… Az ilyen helyzetekben a nők csak a nőkre számíthatnak, ezért tartom fontosnak egy olyan támogató közösség felépítését, amelyből a nők erőt és önbizalmat meríthetnek, és megtanulhatják elfogadni önmagukat.

Az interjú folytatását olvasd el Mindfulness különszámunkban, és hallgasd meg LIVE beszélgetésünket Vanessával ITT!

marie-claire-mindfulness-cimlap

Fotó: Ajkai Dávid Styling: Balogh Viktória Haj: Kozma Norbi Smink: Batki Lilla Helyszín: Aranybástya étterem