Otthon és műterem a paplakban

2024. május 17.
Új életet lehelt egy omladozó városi téglaházba egy New York-i építészteam, de sikerült megőrizniük a százéves épület ellenállhatatlan varázsát. A klasszikust a kortárssal ötvöző restaurálásban egy magyar cég is részt vett.

Szerencsés véletlen folytán találta meg új otthonát egy neves New York-i festőnő. Monumentális alkotásain dolgozott a használaton kívüli Szent Tamás apostol plébániatemplomban, amikor felfedezte, hogy ahhoz impozáns paplak is tartozik. A 20. század eleji neogótikus téglaház, a Harlem Rectory New York, azon belül is Manhattan északi, Harlem városrészében üresen, elhanyagoltan várta, hogy sorsa jobbra forduljon. Egyedi szépsége azonban a düledező díszoszlopok, a vaktában kicserélt ablakok látványa ellenére is szembetűnő volt.

Miután sikerült megvásárolnia, az új tulajdonos a GRT Architects irodát bízta meg a restaurálással és az átalakítással, ide képzelte el az otthonát és a műtermét. A stúdió alapítói tízéves működésük, a New York történelmi épületeivel folytatott folyamatos párbeszédük mérföldkövének tartják a felújítást, ahogy fogalmaznak, a Harlem Rectory az innovációk új léptékét képviseli anyag- és térhasználat tekintetében egyaránt.

Eredeti elrendezése szerint egy többlakásos városi ház volt központi lépcsővel, de az új elképzelések és a romos állapota miatt, a belső szerkezetet is jelentősen újra kellett gondolni. A tervezők szerettek volna nagyvonalú tereket kialakítani és több fényt beengedni, ezért függőlegesen több lakóteret is összenyitottak. Az így létrejött, dupla magasságú helyiségeket ma átlátszó lépcső köti össze, legfelül pedig a tér egy tetőablakban csúcsosodik ki.

KAZA Concrete, Szentendre

A KAZA finombeton- és terrazzotervező és -gyártó cég, kínálatában egy sor 3D elemmel és azokból összeálló izgalmas motívummal. A GRT Architectsszel kötött együttműködésük eredménye a Flutes & Reeds betoncsempecsalád. Az elemek folyamatos finomításának és tökéletesítésének köszönhetően ma már számos igényes belsőépítészeti projektben szerepet kapott. A Harlem Rectory kandallóját is ilyennel burkolták, az egyedi minta a tulajdonossal folytatott beszélgetések és helyszíni módosítások eredményeként jött létre. A GRT Architects szerint a KAZA szellemisége „kíváncsi, intuitív, művészi és figyelemre méltó”. kaza.com

A teljes cikket keresd a Marie Claire 2024/3-as lapszámában!