Otthon a vízen: lakóhajó Berlinben

2024. április 24.
Mindentudó ház került ki a tervezők keze közül egy berlini család megrendelésére. Vízen lebegő, csúcskategóriás megoldásokat felvonultató, mégis kisház-hangulatot őrző lakásuk teljes egészében napenergiával működik, és vízi úton gyakorlatilag bármikor bárhová el is tudnak jutni vele.

A Berlin nyugati felén hullámzó Stößensee az állomáshelye a képeinkről megismerhető nyaralónak. Marianne, a tulajdonos Fàng Sōngnak nevezte el az úszó kisházat, amely kínaiul pihenést, kikapcsolódást jelent. Kívülről leginkább egy vízibuszhoz hasonlít, belül épp annyira tágas, hogy egy család vagy egy kisebb baráti társaság gond nélkül itt töltheti a szabadságát. Jókat lehet vele kirándulni a berlini vagy németországi vizeken, de annak sincs akadálya, hogy még messzebbre merészkedjenek az utasai, lakói. A Stößensee körül egyébként jacht-, evezős és vitorlásklubok működnek, és kis éttermekbe térhetünk be. A tó és környéke a berliniek kedvelt kirándulóhelye.

A hajó tizenöt méter hosszú és négy méter a maximális szélessége, vagyis nagyjából hatvan négyzetméteren kellett megoldani lakóterek kialakítását, illetve a szükséges technikai berendezések elhelyezését. Egy sor különböző funkciójú helyiséget élvezhetnek a lakók, de az is igaz, hogy a helyszűke miatt a tervezők el-elrejtettek egyes berendezési elemeket, amelyek csak szükség esetén kerülnek szem elé. A konyhához például „felugró” asztal tartozik, az egyik szekrény összecsukható íróasztalt rejt, és a vízálló táblákból készített padlóban is van egy rejtett rekesz az (összecsukható) kerékpárok tárolására. A hatalmas üvegfelületeknek köszönhetően a terek úsznak a fényben, és a napsugaras hangulatot csak fokozza a jellegzetes kínai császári sárga intenzív jelenléte.

Szerző: Csukt László Fotó: Johanna Link – Crossbondaries.com – V2com-newswire.com

A teljes cikket keresd a Marie Claire 2024/2-es lapszámában!


Kapcsolódó