Kirándulni mindenki tud! De mire figyeljünk?

2024. április 25.
A címben szereplő állítás igaz ugyan, de valljuk be, a gyakorlati megvalósítás során azért számos kérdés felmerülhet. Összeállításunk és az ajánlott, legtöbbünknek teljesíthető hazai útvonalak áttanulmányozása után magabiztosan vághatunk neki hegynek-völgynek.

Mire figyeljünk oda túrázás előtt?

  • Olyan távolságot és nehézségi szintet válasszunk, amely megfelel az edzettségünknek, felkészültségünknek.
  • Tavasszal és nyáron réteges és szellős öltözködés ajánlott, lélegző anyagú ruházatokból. Esőkabát mindig legyen nálunk, és hasznos a bejáratott vízálló túrabakancs, a jól szellőző zokni és fehérnemű.
  • Kullancs- és szúnyogriasztó spray vagy citromfű- levendula- geránium- és teafaolaj keverékéből egy kis alkohollal és vízzel házilag készített permet, valamint kullancseltávolító csipesz mindig legyen a hátizsákunkban, ahogy fertőtlenítő- és kötszer is.
  • A túrabot tehermentesíti az ízületeket, egyenetlen talajon segít, csökkenti az energiaveszteséget.
  • Megfelelő hidratálás: tíz testsúlykilogrammonként négy deciliter vízzel számoljunk. A kozkutak.hu applikációja pontos tájékoztatást ad a vízvételi lehetőségekről. Elmaradhatatlan még: szendvics, csoki, szőlőcukor.
  • Kulacsból könnyűt válasszunk. Van már BPA-mentes, fém, soft, szűrős és így tovább.
  • Magas faktorszámú, sportoláshoz való, a verítéktől nem leázó naptejet válasszunk. Aki pedig nem szereti krémezni magát, az vegyen fel UV-sugárzás elleni bevonattal ellátott hosszú ujjú pólót. Legyen azért nálunk hűsítő, napégés utáni krém is.

Túrajelzések

Feltöltött telefonnal induljunk el otthonról, de még így is az a legbiztosabb, ha előre letöltjük, vagy nyomtatott formában magunkkal visszük az utunkhoz szükséges térképet. A Magyarországon használatos turistajelzés-rendszer közel százéves. A színeket, ábrákat a Wikipedián vagy a Magyar Természetjáró Szövetség oldalán tanulmányozhatjuk, annál is inkább érdemes ezt tennünk, mert néhány éve hatályba lépett a rendszer megújított változata.

Bükk

A hegység kínálta lehetőségek közül nem is lesz olyan egyszerű választanunk, úgy tűnik, a Bükkbe többször is érdemes visszatérni. A gyalogtúrázók számtalan jól karbantartott útvonalból választhatnak, és bőven akad látnivaló is.

  • a barlangok rekordere, jelenleg több mint 1140-et tartanak számon a régióban. Itt található a második leghosszabb (István-lápai-barlang) és a legmélyebb (Bányász-barlang), vannak cseppkővel díszesek, kiépítettek és kiépítetlenek egyaránt. Öltözzünk fel alaposan, mert a barlangokban évszaktól függetlenül állandó kilenc-tíz fok körüli a hőmérséklet. Infó: bnpi.hu
  • Lillafüred kisvasúttal és gyalog, vagy a Bükki Csillagda, ami két éve nyitott csillagászati és természetismereti látogatóközpont rengeteg érdekes látnivalóval a Bükki Nemzeti Park szívében, Répáshutánál. Interaktív élményt is tartogat, van a Nap megfigyelésére is alkalmas távcső, planetárium, az égboltot megjelenítő 4K projektor. Megtapogathatunk meteoritot, izgalmas virtuális űrutazáson vehetünk részt és egy kétórás, négy kilométeres Naprendszer-modell tanösvény is várja a látogatókat. Infó: bukkicsillagda.hu
  • a természetbe vágyók kitűzhetik úti célnak a ciszterciek egyetlen épen megmaradt apátsági templomát Bélkőn, vagy a Bükk legmagasabban fekvő települését, Bükkszentkeresztet, amelyet sokan a híres füvesember, Szabó Gyuri bácsi falujaként ismernek. Egy tizenöt kilométeres körtúrával (473 méteres szintemelkedés mellett) gyönyörű helyeken gyalogolhatunk, miközben megnézhetjük a Herman Ottó Emlékházat és a lillafüredi függőkertet is. Útvonal: Lillafüred—Szinva-forrás—Száraz-Szinva—bükkszentkereszti Kis-Dél-kilátó—Gyógyító kövek—Szent István-forrás—Szent-István-barlang

Applikációk

  • Fiatalok, gyerekek fedezhetik fel telefon segítségével Magyarország okos ösvényeit az ingyenesen letölthető Digitális Vándorral
  • Útvonaltervezéshez: Footpath és Bergfex Touren
  • Térképhez: OsmAnd
  • Analitika (Apple Watchhoz): WorkOutDoors
  • Időjárás: Windy és Weather Underground

Összeállította: Szakácsi Eszter, Tamás Anita Fotó: Getty Images

A teljes cikket keresd a Marie Claire 2024/2-es lapszámában!


Kapcsolódó