Gomba, gomba és még több gomba – isteni nyári receptek

2024. június 23.
Ízletes, változatosan elkészíthető, tele van tápanyagokkal és kiváló húshelyettesítő – ideje megadni a gombának a neki járó figyelmet!
Töltött gomba recept

Töltött óriásgomba recept

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 deka szárított vargánya
  • 1 kiló csiperke
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 marék petrezselyem
  • 2 szál kakukkfű
  • 1 szál oregánó
  • 20 deka tofu
  • 2-3 evőkanál repceolaj
  • só, bors és frissen reszelt szerecsendió
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 2-3 evőkanál crème fraîche
  • 10 deka taleggio vagy mozzarella
  • petrezselyem a tálaláshoz
Töltött gomba recept

Töltött gomba recept

Elkészítés:

  1. Öntsünk 2 deci forró vizet a vargányára, és hagyjuk ázni kb. 20 percig.
  2. Tisztítsuk meg a csiperkét, távolítsuk el a szárát. A szárakat és 2 gombafejet vágjuk apró kockákra. Hámozzuk meg és vágjuk finomra a hagymát. Öblítsük le a petrezselymet, a kakukkfüvet és az oregánót, aprítsuk ezeket is finomra. A tofut egy tálban villával törjük össze. Alaposan öblítsük le a beáztatott gombát, majd vágjuk apróra.
  3. A tofut forró serpenyőben, 1 kanál olajon süssük 2-3 percig, ezután tegyük át egy tálba. Öntsük bele a maradék olajat a serpenyőbe, és közepes lángon pirítsuk 5 percig az apróra vágott csiperkét a hagymával együtt. Ha enyhén megbarnult, adjuk hozzá a vargányát, és pirítsuk további 3 percig. A gombás keveréket, a crème fraîche-t és a fűszernövényeket keverjük össze a tofuval, ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval és citromlével.
  4. A gombás tofuval töltsük meg a gombafejeket, majd forró grillen (például alumíniumtálcán) grillezzük 5-10 percig. A sajtot vágjuk kisebb darabokra, halmozzuk a gombákra, és további 5 percig grillezzük, hogy szépen ráolvadjon. A töltött gombafejeket petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Fotó: StockFood

Még több gombás receptet találhatsz a Marie Claire 2024/4-es lapszámában!