Vega mennyország: 5 izgalmas, húsmentes gombaétel

2021. november 27.
A vegetáriánus fogásoknál néha az az érzésünk, hogy köretet eszünk körettel.

Vissza az alapokhoz

Igaz, hogy napjainkban, ha a gomba leveshez való felhasználásáról van szó, elsőként egy sűrű, tejszínes krémlevesre gondolunk, nagy hiba lenne elfeledni azt a klasszikust, mely a gombától, zöldségektől, jó minőségű fűszerpaprikától és a galuskától vagy csipetkétől lesz tartalmas és felejthetetlenül finom.

Gombasaláta télre

A salátakészítés megadja az alkotás korlátlan szabadságát: precíz méricskélés és feszült kottázás helyett a „free style” itt abszolút megengedett, sőt! Ezáltal a legnagyobb változatosságot és konyhai szárnyalást ígérő, a szó szoros értelmében vett legszínesebb zsáner ez, ha kellően el merjük engedni a fantáziánkat.

A megszikkadt kenyér diadalmenete

Alapszabály, hogy sose dobjuk ki a kicsit már megszikkadt, kiszáradt kenyeret, mert abból még rengeteg finom és izgalmas dolog készülhet. Az olasz strata, vagy kenyérrakottas is ilyen fogás, ami egyrészt sokkal izgalmasabb, mintha sima szendvicset ennénk, ráadásul rengeteg klassz, szezonális zöldséggel lehet feldobni. Ha szeretnénk rávenni a gyerekeket, hogy megegyenek egy jó adag egészséges gombát és fodros kelt, akkor is érdemes bevetni ez a receptet!

Klasszikus – húsmentesen

Valószínűleg mindenki ismeri az orosz konyha egyik legnépszerűbb, húsokhoz használt elkészítési módját: a Stroganoff-mód lényege, hogy a hús (többnyire bélszín) tejszínes-tejfölös mártásban, vékonyra szeletelt gombával és savanyúságokkal készül. Ez azonban hús nélkül is tökéletesen működik, hiszen a gomba önmagában is laktató, teljes értékű főétel lehet.

Gyors, olcsó, finom

A polenta lehet köret sült húsok mellé, de gyors egytálétel is készülhet belőle – különösen jó különböző zöldséges ragukkal. A gomba nagyon jól áll neki, de érdemes kedvünk szerint kombinálni.