Podcast: Bovaryné kíváncsi. Magyar képzőművészek a világban

2020. február 27.
Bovaryné a magyar képzőművészek világsikereire kíváncsi. Vasarely 90 éve költözött Párizsba, hihetetlen karriert futott be világszerte. Hogyan lett sikeres? Ma hova kell mennie egy magyar képzőművésznek, ahol felfigyelnek rá? Szederkényi Olga kulturális hangjáték-sorozata.

Emlékeztek Emma Bovaryra? Gustave Flaubert hősnőjére? Aki boldogtalan, vagy annak hitt élete miatt megmérgezte magát? Nos, megpróbálunk neki elképzelni egy másik világot. Egy olyan életet, amelyben otthagyhatta a poros francia kisvárost, és elutazhatott. Mondjuk, egyenesen ide hozzánk. Ma milyen zenét hallgatna, mit enne, mit olvasna, mit nézne meg színházban vagy operában, miről beszélgetne, hogyan csinosítaná magát egy francia nő Budapesten? Szederkényi Olga kulturális hangjáték-sorozata a következő részéhez érkezett.

Bovaryné kíváncsi lesz arra, hogy Victor Vasarely miért épp Párizsba emigrált 90 éve. Pócs Veronika kurátor segít nekünk megoldani a talányt. Arra is választ kapunk, hogy tényleg Vasarely tervezte-e a párizsi Montparnasse vasútállomás faldekorációját, a Renault autó logóját, David Bowie egyik lemezborítóját és a magyar Forma1-es zászlót. Ellátogatunk a legújabb Vasarely-tárlatra is az óbudai Vasarely Múzeumba. Aztán annak járunk utána, hogy vajon most van-e olyan város, amely hasonlóképpen a művészek Mekkája, mint amilyen a 20. század elején Párizs volt? Molnár Ani galériatulajdonos meséli el a legfrissebb nemzetközi tapasztalatait. Hiszen galériájával az elmúlt 10 évben Bécsben, Brüsszelben, Madridban, Torinóban, Genfben, Londonban, New Yorkban állított ki művészeti vásárokon. Óriási sikernek tartja, hogy Maurer Dórának egy évig kiállítása van a londoni Tate Modern Múzeumban, amely szerinte újabb magyar képzőművészekre irányíthat nemzetközi figyelmet.

Szederkényi Olga ezúttal Pócs Veronikával, a Vasarely Múzeum kutárorával és Molnár Ani galériatulajdonossal beszélgetett.

Fotó: Besenczi Richárd

Márciusban jövünk egy újabb résszel!

ELÉRHETŐ MÉG iTunes-on, Spotify-on és RSS-en is!

IRATKOZZ FEL!