Bovaryné: vissza a természetbe!

2022. május 25.
Környezetvédelem, természet, zöld élet. Szederkényi Olga friss kulturális hangjátékában Ürge-Vorsatz Diána klímakutatóval és Klein Csabával, az Everness Fesztivál alapítójával beszélgetett például arról, hogyan lehet tudatosan nyaralni.

A szép tavaszi idő beálltával a Madame-ot semmi más nem érdekli, mint a zöld. Bovaryné szabadidejében túrázik és kirándul. Közben mindenhol szemügyre veszi a virágokat; lábát patakokba lógatja; vizslatja a hosszúra nőtt fű alatt és fölött kergetőző rovarokat és bogarakat. Kultúrprogramnak pedig kinézte a Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivált. És azt is eldöntötte, hogy idénre tudatos, zöld nyaralást tervez.

bovaryne-termeszet

Podcastunk első vendége ezért Ürge-Vorsatz Diána klímakutató. Vele arról is beszélgettünk, hogy miért és hogyan segítheti a filmművészet a környezetvédelmet? Miért nem jó újrahasznosított műszálas ruhát venni? Hogyan lehetünk klímatudatosak? Mi a legegyszerűbb módja annak, hogy ne termeljünk szemetet? Mi az a zöldmosás? Miért fontos egy környezetvédőnek az, hogy jusson idő a családjára és a szomszédaira? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Másik vendégünk ebben az epizódban Klein Csaba, az Everness Fesztivál alapítója. Hogyan lehet tudatosan nyaralni? Miért jó, ha így pihenünk? Hogyan lehet fizikailag, lelkileg és szellemileg egyszerre töltődni? Mi az a táncos part? Hogyan lehet a Balaton partján meditálni? Hogyan lehet egy fesztivál zöld? Hány fát ültetnek egy program után? Hogyan találhatjuk meg nyaralás közben több száz módszer közül azt, amelyik a saját testi-lelki egészségünk felé visz? Ezeket a témákat jártuk körbe.

A podcast végén pedig Bovaryné szokás szerint elmereng, és egy idézettel búcsúzik tőlünk. Ezúttal Sir David Attenborough természettudóstól. „Dédelgesd a természetet, mert nemcsak a része vagy, de tőle függsz.”  

Hallgasd meg!

Június végén jövünk egy újabb résszel!

ELÉRHETŐ MÉG iTuneson, Spotifyon és RSS-en is!

IRATKOZZ FEL!

A sorozat korábbi részeit ITT hallgathatod meg!

Ezt is hallgasd meg!