Így aggódhatsz kevesebbet a pénz miatt

2018. július 07.
Elképesztően stresszes dolog a pénzzel sakkozni, de szerencsére van néhány trükkünk, ami remélhetőleg levesz majd a válladról némi feszültséget.
Fotó: Unsplash.com

Készpénzes hetek

Könnyű egy laza mozdulattal lehúzni a kártyánkat minden fizetéskor, de érdemes óvatosan bánni ezzel, ilyenkor ugyanis egyáltalán nem érezzük a költés súlyát. Próbáljuk rászoktatni magunkat, hogy néha – mondjuk 1-1 hét erejéig – csak készpénzzel fizessünk, így sokkal könnyebb lesz takarékoskodni és nem kell lenullázott számlánkkal szembesülni a hó vége előtt.

Élményre költs

Állítólag sokkal jobban érezzük majd magunkat, ha nem tárgyakra (például egy újabb pár cipőre) hanem élményekre, azon belül is lehetőleg közösségi élményekre költünk. A tárgyak vásárlásával az a probléma, hogy bár rövidtávon örömet okoznak, hamar rájuk ununk, ezért újabb és újabb holmik vásárlására áhítozunk. Ezzel szemben egy jó élmény igazán sokáig megmaradhat.

Különíts el

Persze az első a „fontos kiadások” rendezése, mint a rezsi vagy a bevásárlás, de ha nem hagyunk magunknak egy kis összeget a magunk örömére, akkor egyre fásultabbak leszünk. Ezért a pénzért te dolgoztál meg, szóval igenis jogod van élvezni. Érdemes elkülöníteni minden hónapban akár egy kicsi összeget, amit lelkifurdalás nélkül arra költhetünk, amire csak akarunk, így pedig túlköltekezni sem fogunk!