Podcast: Bovaryné és Munkácsy

2021. június 24.
Voltatok már a Magyar Nemzeti Galéria újrarendezett Munkácsy-kiállításán? Miért érdemes újra és újra megnézni az Ásító inast, a Rőzsehordó nőt és a Siralomházat? Miért érnek a festő képei sokat? Milyen volt Munkácsy viszonya a feleségével, Cécile-lel? És ez melyik festményén látszik?

Bovaryné örül, hogy végre újra lehet múzeumba járni. A nyári hőség idején talán az egyik legüdvösebb program hűs termekben műalkotásokat csodálni. Bovaryné egyik első útja a Magyar Nemzeti Galériába vezetett. A pandémia kitörése előtt nem sokkal újrarendezett Munkácsy Mihály kiállítást nézte meg. Nemrégiben felröppent a hír, hogy a festő magántulajdonban lévő képeit megvenné egy ismert közéleti szereplő. Miért ilyen kapós Munkácsy? Miért kelt el egy festménye csillagászati áron a Covid-járvány idején is? Mit tudott ez a 121 éve elhunyt művész, ami időről időre lázban tartja a műgyűjtőket és a pénzembereket? A munkácsi árva kalandos és mesébe illő életéről és ikonikus festményeiről beszélgettünk Bellák Gábor művészettörténésszel.

bovaryne-podcast-munkacsyMivel a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében több olyan festmény is található, amelyet a luxemburgi, Colpach-i kastélyában alkotott, a Madame kérésre megnéztük azt is, hogy milyen állapotnak örvend most a Munkácsy-sátó? Őrzik-e a festő emlékét Luxemburgban? Egyáltalán mikor és hogy került oda Mihály? És ki most az ominózus kastély ura? Folytatódik-e a hagyomány, hogy magyar kulturális programokat szerveznek az egykor mesés parkban vagy a valaha tündöklő épületben? Hogyan őrzik a festő emlékét a helyiek a miniállamban? És milyen tervei vannak az ottani Munkácsy Egyesületnek? Erről Papp Csabát, a Luxemburgi Munkácsy Egyesület elnökségi tagját kérdeztük, akivel ellátogattunk a festő és felsége, Cécile egykori sátójához.

Fotó: Kolesár Krisztián, Szilágyi Stefi

Hallgassátok meg Szederkényi Olga kulturális hangjátékát! 

Júliusban jövünk egy újabb résszel!

ELÉRHETŐ MÉG iTuneson, Spotifyon és RSS-en is!

IRATKOZZ FEL!

A sorozat korábbi részeit ITT hallgathatod meg!

Ezt is hallgasd meg!