Mit gondol? podcast – Kőrösi Máté rendező a felnőtté válásról

2022. május 05.
Egy szó és egy ember, akinek ez a szó az életében különösen fontos. A Mit gondol? podcast ötödik epizódjának vendége Kőrösi Máté a Dívák című film rendezője, akivel a felnőtté válásról beszélgetünk.

Volt már olyan érzésed egy beszélgetés közben vagy egy interjú hallgatása kapcsán, hogy legszívesebben megkérdezted volna a másik véleményét valamiről? Csak nem merted, vagy nem volt rá lehetőséged? Nekem ez az érzés nagyon ismerős! A Mit gondol? podcast pont erről szól, hozok egy szót, egy fogalmat, és megkeresem azt az embert, akinek a véleménye valamiért különösen fontos és releváns a témában. Minden második csütörtökön új epizóddal várlak titeket, és olyan dolgokról fogunk beszélgetni, ami mindannyiunk életét érinti.

Régen azt gondoltam, hogy ha majd elköltözök a szüleimtől, pénzt keresek, és oda megyek ahova akarok és akkor amikor akarok, azt csinálom, amit akarok, akkor felnőtt leszek. Elég hamar kiderült, hogy ez nincs így. A felnőtté válás egy folyamat, van akinek lassabban, és van akinek gyorsabban megy, és nincs is egy objektív mércéje. Néha úgy tűnik mintha az Y- és Z-generációnak lassabb lenne ez a folyamat, mint a felmenőinknek, miközben a világ körülöttünk sokkal gyorsabb lett. 

A statisztikák is ezt igazolják: egyre később házasodunk, és később vállalunk gyereket. Persze a felnőtté válást ennyire tisztán nem lehet a házassághoz és a szülőséghez kapcsolni, ugyanakkor a felnőtt élet (ha van ilyen), abban különbözik a nem felnőtt élettől, hogy sokkal több felelősség nyomja a vállunkat. Akárhogyan is nézzük, ha vállaljuk, hogy életben tartunk egy másik embert, és gondoskodunk róla, az lényegesen nagyobb felelősségvállalás, mintha kizárólag a saját életünk menedzselése a feladatunk. 

korosi-mate-mit-gondol

Kőrösi Mátéval beszélgettem, aki a Dívák című dokumentumfilmjében három 20 éves lány: Tina, Szani és Emese érettségire való felkészülését kíséri végig, miközben ott van benne az ő saját számvetése is, az életkorával, a felnőttségével és a kétségeivel együtt. 

Fotó: Czvitkovits Judit

Hallgasd meg a beszélgetést!

Kövesd a Mit gondol? Instagram- és Facebook-oldalát is!

ELÉRHETŐ MÉG

 iTuneson, Spotifyon, a Google Podcasts-on és RSS-en is!

Ezt is hallgasd meg!