Mit gondol? podcast – Horváth Renátó a táncról

2022. március 24.
Egy szó és egy ember, akinek ez a szó az életében különösen fontos. A Mit gondol? podcast második epizódjának vendége a Miskolci Balett táncosa, Horváth Renátó, akivel a táncról beszélgetünk, vagyis leginkább arról, hogy mi történik, ha egy táncos kerekesszékbe kerül.

Volt már olyan érzésed egy beszélgetés közben vagy egy interjú hallgatása kapcsán, hogy legszívesebben megkérdezted volna a másik véleményét valamiről? Csak nem merted, vagy nem volt rá lehetőséged? Nekem ez az érzés nagyon ismerős! A Mit gondol? podcast pont erről szól, hozok egy szót, egy fogalmat, és megkeresem azt az embert, akinek a véleménye valamiért különösen fontos és releváns a témában. Minden második csütörtökön új epizóddal várlak titeket, és olyan dolgokról fogunk beszélgetni, ami mindannyiunk életét érinti. A második rész vendége: Horváth Renátó.

Horváth Renátó a Miskolci Balett táncosa volt, majd 2019. december 3-án egy hosszú próbanap után még elment bevásárolni, és amikor otthon letette a szatyrokat a földre, egy óriási vágást érzett a lapockái között. Pár óra leforgása alatt bénult le teljesen és veszett el az életéből minden olyan terv és álom, amelynek megvalósítására készült. Renátó Polgáron, egy kelet-magyarországi kisvárosban nőtt fel, ami földrajzilag nincs messze Miskolctól, a Miskolci Balettól viszont világok választják el. Ennek ellenére soha nem volt kérdés számára, hogy a tánc az ő útja. Egy táncosnak a teste az eszköze, nem tudom, milyen példával tudnám pontosan érzékeltetni, hogy miért ennyire hátborzongató az, hogy ez az eset épp egy olyan emberrel történt meg, akinek a világot jelentette, hogy teste segítségével fejezi ki fogalmazza meg mondanivalóját. 

A diagnózis vírusos gerincvelő-gyulladás, nem tudni miért alakult ki, ráadásul mára teljesen felszívódott, és nem is maradt semmilyen szervi elváltozás. Ez azt jelenti, hogy van esély arra, hogy újra lábra álljon, de hogy fog-e még valaha táncolni, az már egy nehezebb ügy.

Én valószínűleg nem viselném ennyire elegánsan, ha szó szerint összedőlne körülöttem minden, Renátó nem hibáztat senkit és semmit. Nincs benne düh, inkább valami elképesztő bizonyosság, hogy jobb lesz, csak dolgozni kell érte. Minden egyes nap. 

mit-gondol-podcast-horvath-renato-tanc

Beszélgettünk a táncról, a balesetről, arról, hogy milyen reális esélyei vannak a gyógyulására, fogjuk-e látni még a színpadon, de elmesélte azt is, hogy egy ilyen baleset, hogyan változtatta meg az életét. 

Hallgasd meg a beszélgetést!

Kövesd a Mit gondol? Instagram- és Facebook-oldalát is!

ELÉRHETŐ MÉG

 iTuneson, Spotifyon, a Google Podcasts-on és RSS-en is!

Ezt is hallgasd meg!