Mit gondol? podcast – Jakupcsek Gabriella a nőiségről

2023. május 26.
Egy szó és egy ember, akinek ez a szó az életében különösen fontos. A Mit gondol? podcast 3. évadának új vendége Jakupcsek Gabriella, akivel a nőiségről beszélgettünk.

A Mit gondol? podcast harmadik évadában ismét hozunk egy szót, egy fogalmat és keresünk hozzá egy olyan embert, akinek a véleménye valamiért különösen fontos és releváns a témában. Lukács Luca ebben az évadban is háromhetente új epizóddal vár titeket. A legújabb epizód vendége Jakupcsek Gabriella, újságíró, műsorvezető, akivel a nőiségről beszélgetünk. 

A férfiakkal egyszerűen kegyesebb az idő, mint a nőkkel. Az éveik számának növekedésével egyenesen arányosan nő a státuszuk, a fizetésük és javul a társadalmi helyzetük. Ezzel szemben mi, nők a húszas éveinkben még csitrinek számítunk, a harmincas éveinkben nem dolgoznak velünk szívesen, mert félő, hogy szülni támad kedvünk, negyven körül pedig valahogy elkezd forogni az a bizonyos B oldal. Ahogy Jakupcsek Gabriella fogalmaz: a nők negyven felett egyszerűen láthatatlanná válnak. Persze a nők társadalmi helyzete javuló tendenciát mutat, mégis álszentnek érezném, ha nem beszélnénk a női lét nehézségeiről és arról, hogy a társadalmunknak még mindig van hova fejlődnie. 

Jakupcsek Gabriella

Jakupcsek Gabriella

Jakupcsek Gabriella elmúlt 60, és szokatlan nyíltsággal beszél mindezekről új, A napos B oldal című könyvében. 

Ebben az epizódban beszélgettünk arról, hogy mit jelent nőnek lenni a különböző életkorokban, milyen volt a médiában dolgozni fiatal nőként Magyarországon a kilencvenes években, és hogy mi a helyzet a fiatalság kultuszával. Mit jelent a méltósággal megöregedni kifejezés, és hogy miért vetik meg mindig, ha valaki megtesz mindent azért, hogy a lehető leghosszabb ideig a lehető legjobban érezze magát a bőrében. 

HALLGASD MEG A BESZÉLGETÉST VAGY NÉZD MEG A YOUTUBE-ON!

Fotó: Czvitkovits Judit

Kövesd a Mit gondol? Instagram- és Facebook-oldalát is!

ELÉRHETŐ MÉG

 iTuneson, Spotifyon, a Google Podcasts-on és RSS-en is!