Podcast: Mit gondol Szvetelszky Zsuzsanna a pletykáról?

Mit gondol? podcast – Szvetelszky Zsuzsanna a pletykáról

2023. február 23.
Egy szó és egy ember, akinek ez a szó az életében különösen fontos. A Mit gondol? podcast 3. évadának új vendége Szvetelszky Zsuzsanna, akivel a pletykáról beszélgettünk.

A Mit gondol? podcast harmadik évadában ismét hozunk egy szót, egy fogalmat és keresünk hozzá egy olyan embert, akinek a véleménye valamiért különösen fontos és releváns a témában. Lukács Luca ebben az évadban is háromhetente csütörtökön új epizóddal vár titeket. A legújabb epizód vendége Szvetelszky Zsuzsanna egyetemi oktató, kutató, akivel fő kutatási területéről, a pletykáról beszélgetett. 

Szvetelkszy Zsuzsanna kutatási területe a pletyka pszichológiája

Szvetelkszy Zsuzsanna kutatási területe a pletyka pszichológiája

Minden ember érintett, mert vagy mondja, vagy hallgatja, vagy róla szól. Még akkor is, ha nem szeretjük bevallani, pletyka nélkül nehezen lehet elképzelni az emberi kommunikációt. 

Szvetelszky Zsuzsa állítása szerint az ember számára a legfontosabbak a kapcsolatai, és a pletyka jó módszer arra, hogy a lehető legtöbb információt begyűjtsük a körülöttünk lévőkről. Épp ezért elkerülhetetlen, hogy néha mi magunk legyünk a környezetünkben elhangzó pletykák főszereplői. Én sokszor gondolkodom azon, hogy milyen jó lenne minden rólam elhangzott párbeszédet ismerni, de azért fontos észben tartani, hogy mindez akár rossz irányban is befolyásolhat minket. Hiszen egy pletyka egy adott személy éppen aktuális véleményét tartalmazhatja, ami később akár változhat is. 

Szvetelszky Zsuzsanna magyar nyelv és irodalom, illetve könyvtár szakon végzett az ELTE-n, majd valamikor a 90-es években jött szembe vele egy rövid szöveg az internet pletykáról, egyből elkezdte érdekelni a téma. 2002-ben jelent meg a pletykáról szóló monográfiája, azóta piaci szereplőknek, szervezeteknek végez pletykakutatást, illetve kutatói munkáját folytatva írótársával, Bodor-Eranus Elizával megírta A pletyka természete című könyvet, mely választ ad a pletyka működésére, terjedésére. 

Kövesd a Mit gondol? Instagram- és Facebook-oldalát is!

ELÉRHETŐ MÉG

 iTuneson, Spotifyon, a Google Podcasts-on és RSS-en is!