Mit gondol? podcast – Marton Krisztián az apátlanságról

2024. augusztus 23.
Egy szó és egy ember, akinek ez a szó az életében különösen fontos. A Mit gondol? podcast 4. évadának új vendége Marton Krisztián író, forgatókönyvíró, akivel az apátlanságról beszélgettünk.

Mit gondol? podcast negyedik évadában ismét hozunk egy szót, egy fogalmat és keresünk hozzá egy olyan embert, akinek a véleménye valamiért különösen fontos és releváns a témában. A legújabb epizódban Lukács Luca vendége Marton Krisztián, akivel az apátlanságról beszélgettünk. 

Marton Krisztián Szegeden nőtt fel édesanyjával és a nagymamájával. Apukáját nem ismerte, de azt korán észrevette, hogy különbözik a többi kortársától. Egészen egyszerűen a szudáni gyökerekkel rendelkező apukája révén más a bőrszíne, és még ha ő ezzel nem is foglalkozott, a környezete biztosan felhívta rá a figyelmét. Bőgőmasina című könyve egy identitásregény, amelyben Krisztián saját történetét írta meg, az idealizált apaképtől való megszabadulását, a fiatalkori alkoholfüggőségét és azt, hogy milyen egy bántalmazó kapcsolatban találni magunkat.

Ebben az epizódban az apátlanságról beszélgettünk, arról, hogy milyen hatással volt az életére, hogy megírta felnövéstörténetét és arról, hogy  mi az a folyamatos validációs kényszer, amelyet a mai napig megél egy sikeres színes bőrű, meleg író és forgatókönyvíró Magyarországon? Mit jelent jelenleg bármilyen szempontból nem a többségi társadalomhoz tartozni? 

Fotó: Szalontai Zoltán

HALLGASD MEG A BESZÉLGETÉST VAGY NÉZD MEG A YOUTUBE-ON!

Kövesd a Mit gondol? Instagram- és Facebook-oldalát is!

ELÉRHETŐ MÉG iTuneson, Spotifyon, a Google Podcasts-on és RSS-en is!