Diétázz csokis süteménnyel

2014. július 23.
Ez nem egy ízléstelen vicc a fogyókúrázók rovására, valóban kifejlesztették a népszerű csokis keksz diétázást segítő változatát. Persze csak, ha hiszünk a csodákban.

Sokak számára lehet megvalósult álom az a csokis keksz, ami nemhogy tiltólistán van a fogyókúrázók étrendjében, hanem kimondottan ajánlott is. Az állítólagos csodakekszet a MuscleFood nevű weboldalon lehet megvásárolni, meglehetősen borsos, durván 20 font/doboz-os áron. A hagyományos, közkedvelt csokidarabos keksz analógiájára készülő, tápláló diétás süteményben persze most is lecseréltek minden jót valami kevésbé jóra, de sokkal egészségesebbre, így cukor helyett édesítő, tejcsokoládé helyett pedig kakaópor került bele. Bár állítólag ez nem megy az ízhatás rovására, amit valamelyest alátámaszt az a tény is, hogy az elmúlt hónapban már háromszor is kifosztották a weboldal készleteit. A sütemény természetesen kevesebb zsírt, cukrot és kalóriát tartalmaz, mint közkedvelt, hizlaló rokona, azonban az igazi titok a magas protein-tartalomban rejlik.

A kekszek két csirkemellnek megfelelő proteintartalma persze csak akkor hasznos, ha sportolással kamatoztatjuk a testünkbe bevitt tápanyagot. Azonban egyes orvosok szerint a sok protein is veszélyes lehet. Mike Lean professzor szerint a túl sok protein leterhelheti a veséket, sőt, ritkább esetekben még súlyos veseelégtelenségekhez is vezethet, így ő például biztosan nem diétázna a sokak szemét felcsillantó keksszel. 

Azért a rutinos diétázókat már nem olyan könnyű bevinni az erdőbe, ők már tudják, hogy a fogyókúra azért fogyókúra, nem pedig habostorta, mert rossz. Az ilyen csodasütemények ugyanis általában kétféleképpen rombolják le a kétségbeesett, cukoréhes diétázó illúzióit: finomak, de még sincs bennük olyan kevés kalória, mint ahogy ígérték, vagy egészségesek és tényleg kalóriamentesek, de több közük van a cipőtalphoz, mint egy igazi, jó édességhez. Rossz nyelvek szerint a MuscleFood süteménye az előbbi kategóriába esik, és már egyetlen darab keksz is lefedi a fogyókúrázó ebédjének megfelelő kalóriatartalmat.