A szurikáta nem háziállat!

2014. október 14.
Sajnos időről időre néhány állat áldozatul esik a filmek és a média indirekt népszerűsítő kampányainak, hiszen ki ne szeretné a reklámokban vagy mesékben látott tüneményes állatokat hazavinni. Ilyen volt a Harry Potter-könyvek és -filmek után kitört bagolyláz vagy most egy reklám nyomán elszabadult szurikátaimádat.

A 27 éves Kimmy Rudland például egyből két, szokatlan hálótárssal osztja meg esténként az ágyát: Lola és Lawrence, a szurikáták afrikai otthonuktól távol figyelik érdeklődve a tévé képernyőjét. „Lola szeret összebújni velem, de Lawrence általában csak körbe-körbe rohangál a lakásban, játszik a ruhákkal vagy a függönnyel, és lyukakat kapar a párnákba. Felborítja a kukát, és kirohan, mikor azonnal kinyitod az ajtót. Nagyon rosszcsont” – meséli Kimmy

A sivatag végtelen síksága helyett ezúttal egy biztosítási cég reklámja miatt kényszerültek apró lakásokba az állatok. A reklám nemcsak egy csapásra hatalmas anyagi sikert hozott a cégnek, de a főszerplő szurikátacsalád annyira népszerű lett, hogy külön honlapjukon már követhetjük életüket, vagy épp megvásárolhatjuk aranyos plüssfiguráikat. Csakhogy sokan nem elégszenek meg az állatok játék változatával, és inkább valódi, hús-vér példányokat szeretnének. Csupán azt felejtik el, hogy a szurikáták nem háziállatok, és egyáltalán nem a lakásba valók.

Persze ennek hamar meg is lett az eredménye: a reklám óta a szurikátaulajdonosokkal együtt megsűrösödött az állatok „botrányos” viselkedését bejelentő hívások száma is. Hiszen a reklám pihepuha, bájos szereplőivel ellentétben a valóságban ezek az állatok gyakran büdösek, az ellátásuk igen időigényes és költséges, felforgatják a lakást, ráadásul különösen fájdalmas a harapásuk is. Arról nem is beszélve, hogy a szurikáták alapvetően csoportban élnek, ezért hosszú órákra egyedül hagyni őket egy lakásban nagyon kegyetlen dolog.

Aztán persze néhány hónap elteltével a csalódást okozó házikedvencekkel újra kopogtatnak az állatkereskedések ajtaján. Annie Davis, az egyik állatkereskedés munkatársa szerint az új mániának szörnyű következményei lehetnek, mind az állatokra, mind gazdáikra nézve: „Amikor a szurikáták stresszhatásnak vannak kitéve, könnyen megőrülhetnek, és ilyenkor gyakran magukban is kárt tesznek. Hallottam olyan esetet is, mikor az állat lerágta a saját mancsát – meséli Davis. – Az emberek nem értik, hogy a szurikáták nem olyanok, mint a macskák. Gyakran macskaeledellel etetik és ketrecbe zárják őket, ami szörnyen kegyetlen dolog.”

Noha vannak lelkes szurikátatartók, akik szerint nagyon is kedves, szeretetre méltó háziállatok, ha megfelelő körülményeket biztosítanak nekik, de a többség inkább azon az állásponton van, hogy meg kéne tiltani tartásukat.