Elkészülhet a tampon, ami képes kimutatni a petefészekrákot

2014. november 07.
Egy új tanulmány szerint már nincs messze a nap, mikor egyszerűen egy tampon segítségével szűrhetjük a petefészekrákot.

A tanulmányt publikáló kutatókat elsősorban az a tény vezette a felismerése, hogy a petefészekrákos betegek hagyományos tamponjainak felületén is találtak olyan sejteket, melyek a tumor DNS-ét tartalmaztak. „A betegek 60 százalékánál akiknek még épek a peteveztékei, képesek vagyunk rákos sejteket, vagy a rák DNS-ének mintáját venni a hüvelyből.” – magyarázza Dr. Charles Landen, a Virginiai Egyetem nőgyógyászati onkológiájának professzora, egyben a tanulmány egyik szerzője.  

Sajnos a kutatásban még nem vizsgáltak elég nőt ahhoz, hogy általános következtetéseket vonhassanak le a petefészekrák szűrésére vonatkozóan, de az eredmények minden esetre biztatóak. Annyi biztos, hogy a tanulmány alapján elviekben a tampon segítségével sz

űrhető volna a rák, de még hosszú az út addig, hogy ez az eljárás minden nő számára megbízható és elérhető legyen. 2014-ben 22,000 petefészekrákos megbetegedést diagnosztizáltak az Egyesült Államokban, és közülük 14,000 nő bele is halt a rák elleni küzdelembe. A magas halálozási arányhoz az is nagyban hozzájárul, hogy a petefészekrákot túl későn, már előrehaladott stádiumában veszik csak észre. Landen és kollégái épp ezért szerették volna tudni, hogy kimutathatóak-e a rákos sejtek a vaginából is.  

A vizsgálatban összesen 33 nő vett részt, közülük nyolcan kimondottan előrehaladott petefészekrákban szenvedtek. A nyolc beteg közül három nő esetében korábbi műtétek során már elkötötték a petevezetéket, így az ő esetükben nem is volt lehetséges, hogy a rákos sejtek a vaginába vándorolhassanak, a maradék öt nőnél azonban sikeresen kimutatták a rákos sejteket a tamponból. „Nagy lehetőség rejlik ebben a módszerben, de még dolgoznunk kell a teszteken.” – magyarázza Landen.

A kutatás következő lépése az volna, hogy a vizsgálatokat még több nőn el tudják végezni, olyanokat is beleértve, akiknek még csak korai stádiumú petefészekrákjuk van. Bár az eljárás egyelőre túlságosan költséges és – a vizsgálatokban résztvevő alanyok alacsony száma miatt – nem reprezentatív, a tampon módszere mégis minden eddigi szűrési lehetőségnél biztatóbb.