Budapest gyönyörű bérházai az ékszeresdobozból

2014. november 25.
A fővárosi bérházak homlokzatának jellegzetes domborműveit jeleníti meg munkáiban Végh Sarolta formatervező, aki legfrissebb ékszerkollekciójával a karácsonyi Ajándék Terminálon is bemutatkozik.

A tervező Budapest kollekcióját a magyar főváros neoklasszicista épületeinek jellegzetes ornamentikája ihlette. A historizáló épületek inspirálta darabokon a homlokzatok domborműveinek – ablakkeretek, reliefek – kicsinyített másai láthatók. A luxuskivitelű, egyedi és kézzel készült ékszerek fő alapanyaga a megmunkált bőr, amelyet nemesfémekkel vagy galvanizált fémekkel egészít ki. A tervező az anyag sokoldalúságát kihasználva, eltérő árnyalatú és textúrájú bőröket kombinálva jeleníti meg az épületek homlokzatainak díszeit.

A letisztult fémes alapok most dús plasztikus domborművekkel gazdagodtak. Régi bútorok réz veretei, cizellált fogantyúk, fiókhúzó gombok kis méretben köszönnek vissza az ékszereken: a Lánchíd pilléreinek oroszlánfejeit például aranyozott oroszlánfejes kopogtató szimbolizálja. „Észrevettem, hogyha a régi, íves, oszlopfőkkel díszített ablakkereteket, a felső párkány ívét 180 fokkal elfordítjuk, és valakinek a nyaka elé helyezzük, egy nyakéket kapunk” – magyarázta Végh. A tervező célja, hogy a Budapest kollekció itthon és külföldön is felhívja a figyelmet a főváros építészeti értékeire.

A városkép, városrendezés régóta foglalkoztatja a tervezőt, aki nem először merít a hazai kultúrából. A hagyományos paraszti szőttesek, míves hámok, fonott ostorok ihlette kollekciójával Végh 2011-ben továbbjutott Design Terminál Gombold Újra – Divat a Magyar versenyének második fordulójába. Végh legtöbb ékszerénél alkalmaz valamilyen hagyományos fonást, szövést, máskor az eltérő textúrájú bőrök rétegezésével ér el különleges hatást. Az egyedi fémkiegészítők használata sem idegen a tervezőtől. Túl a jellegzetes csavaranyákon és szegecseken, a tervező töltényhüvelyeket, zsanérokat is használ. S bár a felhasznált anyagok sora bővül, a megmunkálás minősége változatlan – a kvalitás védjegye a tervező maga.