Pink mecset épült a Fülöp-szigeteken

2015. június 02.
A Masjid Dimaukom nevet viselő új mecset a rózsaszín legélénkebb árnyalatában pompázik. Van akit Barbie-babára, másokat a szeretetre és a békére emlékezteti a különös épület.


Profimedia – Red Dot

Datu Saudi, Ampatuan város polgármestere a 2014-es Ramadán ünnep (az iszlám böjt kezdete) alkalmából egy pink színű mecsettel örvendeztette meg a helység lakóit. Állítása szerint feleségével közösen döntöttek a feltűnő szín mellett, mert szerintük ez szimbolizálja leginkább a szeretetet, a békét és az elfogadást. Nem mellékes ok persze az sem, hogy ez a polgármester úr kedvenc színe is..

Magát a beruházást teljes egészében Samsudin Dimaukom finanszírozta, az építési munkálatokra pedig – a vallási tolerancia jegyében – keresztény szakembereket kért fel. Mindezek fényében talán érthető az is, hogy a mecset a városvezető nevét viseli.

A rózsaszín egyébként a kereszténység történetében is jelentős szín, ami az örömöt jelképezi. Felmerülhet azonban a kérdés, jó ötlet-e ilyenre festeni egy iszlám templomot (ahol leginkább a zöld, illetve a fehér és a vörös jellemző). A Fülöp-szigetek lakosságát mindenesetre nem zavarja a sokak számára elsősorban Barbie-babához és házához köthető árnyalat. Ráadásul még azt sem mondhatjuk, hogy példa nélküli volna a kezdeményezés a világban, hiszen találunk hasonlót Malajziában és Iránban is.